promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tízből nyolc embert megfertőz ez a veszélyes vírust, pedig akár rákot is okozhat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik legveszélyesebb vírusként tartják számon, védőoltás is van ellene, de hazánkban csak a lányoknak jár.​

A HPV, azaz a humán papillomavírus egy gyakori vírus, amelynek több mint kétszáz különböző típusba ismert. Többségük ártalmatlan és tünetmentesen elbánik vele a szervezetünk, azonban néhány típus komolyabb egészségügyi problémákat okozhat. Ezek közül az enyhébb változatok a szemölcsök, melyek főként a nemi szerveken jelennek meg, súlyosabb esetben viszont rákos megbetegedéshez is vezethet a fertőzöttség.

A HPV vírus elsősorban bőr-bőr érintkezéssel terjed, tehát nem kizárólag nemi úton, ahogy azt sokan feltételezik. Éppen emiatt az óvszer használata sem véd teljesen a vírustól. 

Mekkora az esély rák kialakulására, HPV-fertőzöttség esetén?

A kétszáz féle HPV közül csak néhány típus felelős a rák kialakulásáért. Különösen a HPV 16 és 18 típusok okolhatók a méhnyakrák megbetegedések 70%-áért. Ezek jelentős szerepet játszanak más anogenitális, illetve száj- és garatrákok kialakulásában.

Az akut HPV fertőzések többsége átmeneti és az immunrendszer 1-2 év alatt leküzdi. Az elhúzódó, krónikus fertőzések esetén nagyobb a kockázata a rákos elváltozások kialakulásának. 

Fontos tudni, hogy a fertőzések túlnyomó többsége nem vezet rákhoz. Azoknál a nőknél, akik HPV 16 vagy 18 fertőzést szenvednek el, körülbelül 1%-uknál alakul ki méhnyakrák élete során, ha nem kezelik a fertőzést megfelelően.

Orvosok szerint az immunrendszer állapota fontos szerepet játszik a fertőzés leküzdésében, azok, akik immunrendszere gyenge (például HIV-fertőzöttek vagy immunszuppresszív gyógyszereket szedők), nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Emellett a dohányzás is növeli a fertőzéssel összefüggő rákok kockázatát.

Mit tehetünk rákmegelőzés céljából?

Magyarországon az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlása szerint a 9-15 éves korú lányok tartoznak a HPV vakcináció elsődleges célcsoportjába, az oltás ugyanis a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb. A 2014-ben bevezetett HPV elleni önkéntes védőoltást azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát a végzik.

Hazánkban a fiúk nem kapnak védőoltást, de ez nem jeleti azt, hogy ne lennének kitéve a HPV veszélyeinek. A fertőzés nem csak a nőket érinti, ugyanolyan veszélyes a férfiak körében is, a lakosság 80 százaléka élete során biztosan megfertőződik.

Az USA-ban évente mintegy 19 ezer nőnél és 12 ezer férfinál diagnosztizálnak HPV-vel összefüggő rákot.

Bizonyos típusok (pl. HPV 6 és 11) nemi szemölcsöket okozhatnak a péniszen, a herezacskón, az ánusz környékén és a combon. Ezek a szemölcsök lehetnek aprók, nagyok, laposak vagy kiemelkedők.

Az anális rák gyakrabban fordul elő azoknál a férfiaknál, akik fertőzöttek, különösen a HPV 16 típussal. A kockázat különösen magas az HIV-pozitív férfiak és a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak esetében. A péniszrák egy ritkán előforduló betegség, de a fertőzés, különösen a HPV 16 növelheti a kockázatát. Ugyanez a típus felelős a szájüregi és torokrákért is, melyek a mandulák és a nyelvgyök területén alakulnak ki.

Forrás: ÁNTSZ, Cancer.org
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás