promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ebből építhették a gízai piramist? Megoldódhat a rejtély, hihetetlen információkat árult el a szakértő
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ember több ezer éves történelmében kevés olyan rejtély van, mint ami a piramisokat övezi, a mai napig felfoghatatlan, hogy ilyen építményeket hogyan tudtak megépíteni a korabeliek.

A Gízai Piramis mintegy 3800 éven keresztül volt a világ legmagasabb ember által készített építménye és a mai napig rejtély, hogy pontosan hogyan sikerült ezt felépíteni. Most egy új állítás szerint az eredeti formája a piramisnak meglehetősen luxuskinézetű volt: eredetileg fehér mészkő boríthatta a piramis nagy részét, a csúcsát pedig 24 karátos arannyal fedhették le.

Az elsőre vadnak tűnő állításnak a Snopesmagazin ment utána és elemzésük szerint ez egyáltalán nem tekinthető földtől elrugaszkodottnak, megítélésük szerint több mint valószínű, hogy ez az állítás igaz. Az egész pedig egy 2022-es Reddit-posztból ered, amely előjött ezzel az állítással és még egy összehasonlító képet is csatolt hozzá, amely a piramis mai, illetve a feltételezett megépítéskori állapotát mutatja.


A felső képen egy digitális rekonstrukció látható, amely egy fehér mészkőből készített struktúrát mutat, amely már lecsiszolt állapotban szinte tükörsimának tűnik. A csúcsa a rekonstrukció alapján csillog, színaranyból vonták be a tetejét, ez lehetett a piramis csúcsa a megépítéskori állapotában. Egy egyszerű Google Lens keresés azonban kiderítette, hogy ezt a képet a Budget Direct nevű biztosítási cég készítette, amely a Világ Hét Csodáját rekonstruálta digitálisan, amennyire csak tudta. A gízai piramisról például azt írták:

„A több, mint 4500 éve, 2.5 és 15 tonna közötti súlyú kövekből épített Gízai Piramis a világ legnagyobb ember által épített struktúrája volt közel 4000 éven keresztül. A közeli ásatások feltárták, hogy közel 100 ezer jól képzett és megfelelően ellátott munkás érkezett az egész országból, hogy a régió szavakba nem önthető piramisait felhúzzák”

Nem tudni pontosan, hogy egy biztosítási cég miért rekonstruálta a piramis eredeti formáját, azt azonban tudjuk, hogy az állítás igaz lehet. John Darnell, a Yale Egyetem egyiptológus megerősítette, hogy többek között a Gízai Piramist is mészkő burkolókövekkel építhették és a frissen vágott mészkő valóban fehéren csilloghatott, csak egyszerűen a több ezer évnyi időmúlás miatt elveszett a ragyogó fehér színe.

A Skót Nemzeti Múzeum is megerősítette ezt az állítást, mint írták: „Ez a csodálatos fehér mészkő egy külső réteget formált a piramisra, amelytől annak felülete szinte teljesen sima volt. Egészen addig csiszolták, ameddig a piramis nem ragyogott a Nap fényére. A mészkő burkolókövek pedig a közeli Tura folyónál lévő kőbányákból jöttek”.

Darnell állítása szerint emellett az arany csúcsról alkotott modell is erősen elképzelhető, mivel valamennyi piramis esetében ismert, hogy zárókövekkel díszítették a csúcsokat – hol mészkőből, homokkőből, bazaltból vagy gránitból. Hozzátette, néhány zárókőnek bizony lehetett olyan fedőrétege, amely rézből, aranyból vagy az ezüst és arany természetes ötvözetéből, az elektrumból készült. Mivel a gízai piramisnak nincs ilyen záróköve már, ezért nem lehet tudni pontosan, hogy ez esetében is így volt-e.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás