promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hányszor kell elmosnunk az újrahasználható vizesüvegünket, mindenki rosszul csinálta eddig
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik, nagyon sokan használnak mára újrahasználható vizesüveget, amelyet elég csak a csap alá dugni és újratölteni, azonban ezzel is van bőven feladat.

Több szempontból is hasznos az újrahasználható megoldás, kezdve azzal, hogy kifejezetten környezetkímélő, egy igazi zöld alternatíva a tipikusan egyszer használatos műanyagüveggel szemben. Ez cserébe ahhoz vezet, hogy kevesebb lesz a műanyagszennyezés és a mi szervezetünkbe is kevesebb mikroműanyag jut, ami pedig az egészségünket tudja meghosszabbítani. Mi több, ha olyan színben vesszük, még az öltözékünkhöz is mehet az üveg!

Mindennek ellenére azonban nem érdemes elfeledkezni arról, hogy ezek az újrahasználható üvegek bizonyos baktériumtanyák lehetnek, mint ahogyan minden más edény, amely nincs megfelelő takarításnak alávetve. A beposhadó, bepenészedő üvegeket azonban könnyen el lehet kerülni, és egy most már meglehetősen népszerűvé vált TikTok-videóban is demonstrálták, hogy mennyire meglepő helyről kerülhetnek ezek elő.

A TikTok-felhasználó arról töltött fel például videót, hogy rájött, hogyan lehet a kupakrészét szétszedni az üvegének. Az újrahasználható kupak a szétszedést követően azonban szörnyű látványt mutatott: fekete, penészszerű foltok borították, nem igazán volt olyan állapotban, amelyet szívesen, nyugodt szívvel tudna bárki a szájához emelni. 

„Bármikor, amikor egy üveg nem teljesen tiszta és van némi nedvesség az üvegen, az mindig is táptalajt fog adni az olyan mikroorganizmusok növekedésének, mint a baktérium vagy a penész. Baktériumok a szánkban és a környezetünkben is vannak egyaránt, szóval az természetes, hogy ezek bejutnak az üvegbe”

- magyarázta Martin Bucknavage, a Penn State Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője, aki ezzel próbálta demonstrálni ennek az egész helyzetnek a hátterét.

Megoldás

Vetődik fel jogosan azonban a kérdés, hogy ilyenkor mi a megfelelő megoldás? A szakértők abban egyetértenek, hogy gyakran kell mosni az üveget, főleg, ha mindennap használjuk azt. Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszer-tudományi professzora szerint a legalább néhány naponta vagy heti egyszer megejtett nagyobb takarítás elegendő lehet, hogy a bajt el lehessen kerülni.

„Amennyiben az üveg a hátizsákban vagy kézitáskában van, és az a rész, amelyet a szádhoz emelsz, mindenféle dologba beleütközik, akkor valószínű sokkal gyorsabban bekoszolódik, mintha egész nap csak melletted lenne”

- fogalmazott a professzor, aki kiemelte, hogy az üveg tárolási helye mellett jelentős befolyásoló tényező, hogy milyen italt teszünk bele, ezt pedig más szakértők is megerősítették.

Bucknavage például kiemelte, hogy amennyiben kávét vagy cukros üdítőket tárolunk benne, akkor a baktériumok sokkal gyorsabban nőnek, valamint bizonyos mértékig a penész is. Természetesen ha betesszük az üveget a mosogatógépbe, az is egy jó megoldás, de érdemes néha kézzel is elmosni – ám Bucknavage szerint ilyenkor nemcsak öblögetéssel kimosni, hanem rendesen szappant és takarítófelszereléseket is használni kell, hogy olyan helyekre is el lehessen jutni, ahol a baktérium meglapul.

Forrás: UniLAD

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás