promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudósok bebizonyították: közel 5-ször nagyobb a halál kockázata, ha szervezetedbe kerül ez az anyag, elképesztően brutális rizikót jelent
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az olasz kutatóegyetem orvosai az emberek majd 60%-ban találták meg a káros anyagot, ami jelentősen növeli a betegségek és a halál kockázatát.

A modern társadalom műanyagból készült csomagolásokba zár mindent, gyakran anélkül, hogy figyelembe venné környezetbarátabb alternatívákat. Ezért a kényelemért azonban súlyos árat fizetünk, a köztudatban is kezd egyre4 nagyobb teret hódítani a mikorműanyagok problémája, ami nem csak a vzalatti élővilágnak jelent borzasztóan nagy problémát, hanem nekünk, embereknek is.

Hogy a környezet számára milyen katasztrofális következményekkel járnak a mikorműanyagok, azt nem is kell különösebben magyarázni, annyira nyilvánvaló: a műanyagok rendkívül nehezen bomlanak le, és csak felhalmozódnak, amennyiben nem haszonsítják őket újra. Ez azonban csak a probléma egyik oldala:

a mikro- és nanoműanyagokból származó mikroszkopikus részecskék bejutnak az emberi szervezetbe is, akár az artériákba is.

Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy ez milyen súlyos következményekkel járhat. Az olasz University of Campania Luigi Vanvitelli in Caserta kutatói egy új tanulmányban olyan összefüggést mutattak ki a mikroműanyagok és az emberi egészség között, ami teljesen ledöbbentette a tudományos világot.

A kutatásban 257 embert vizsgáltak, akik műtéti beavatkozáson estek át. Kiderült, hogy közel 60% -uk szervezetében jelen volt mikro- vagy nanoműanyag.

Azok, akiknél ilyen apró műanyagrészecskéket találtak, 4,5-ször nagyobb valószínűséggel szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akiknél nem volt jelen mikroműanyag. Az ilyen betegségek roppant könnyen vezetnek halálos végkimenetelhez, ami sok esetben teljesen váratlanul érinti a beteget.

Robert Brook, a Wayne Állami Egyetem orvostudósa a Nature című folyóiratban fontos mérföldkőként jellemezte a kutatás eredményét -olvasható a hvg.hu oldalán.

„Ez az eredmény lehetőséget ad további vizsgálatokra világszerte, hogy feltárják a mikro- és nanoműanyagok által jelentett veszélyeket.”

Azonban Brook és más kutatók megjegyzik, hogy a friss tanulmány még nem bizonyítja egyértelműen, hogy az apró műanyagrészecskék okozzák-e a rossz egészségi állapotot. Más tényezők, mint például a társadalmi-gazdasági helyzet, könnyen lehet, hogy nagyobb szerepet játszanak az egészségkárosodásban, mint a mikroplasztikumok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás