promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezést tettek az orvosok: az ember története során először találtak valamit a szívben, ami korábban nem volt ott
Borítókép:  Profimedia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez is persze annak köszönhető, hogy mértéktelen minőségben szennyezzük a környezetünket.

Nagyon durva dolgot fedeztek fel először az emberi szívben és annak legbelső szöveteiben a tudósok - jött rá az IFLscience, amit legfrissebb cikkében publikált. Azt még nem tudják megállapítani, hogy ennek mi lesz az egészségügyi következménye, de az már biztos, hogy ennek a kiváltó oka egyedül azért hibáztatható, mert nem vigyáztunk a bolygónkra. 

Egy új tanulmányban a kínai Peking Anzhen Kórház tudósai szívsebészeten átesett 15 páciens szív szövetmintáit gyűjtötték össze, valamint elő- és utóoperációs vérmintákat is vettek. Különböző képalkotó technikákat használva a csapat "több ezer egyedi mikroműanyagdarabot talált a legtöbb szövetmintában" - áll a sajtóközleményben. Az már világos, hogy a műtét során mikroműanyagok kerültek a szervezetbe,

de arra is van bizonyíték, hogy korábbról származó mikroműnyagok voltak beágyazódva a szív szövetébe, amik még jóval a műtétek előtt kerülhettek oda.

Az összes vérmintában mikroműanyagok voltak jelen. Az utóoperációs vérminták kisebb méretű mikroműanyagokat tartalmaztak, és változatosabb típusú műanyagokat. Ez utalhat arra, hogy néhány mikroműanyag bekerült a testbe a műtét során. A szövetminták közül a kutatók összesen kilenc műanyagtípust találtak öt szív szövet típusban. Néhány mikroműanyag nyilvánvalóan már a műtét előtt is jelen volt.

A csapat mikroszkopikus részecskéket azonosított, ez egy olyan műanyag, amelyet gyakran használnak ütésálló alternatívának az üveg helyett. A mintában talált másik műanyag típusok közé tartozott a polietilén-tereftalát (amely széles körben használatos ruházatban és ételes tárolóedényekben) és a polivinil-klorid (amely elterjedt az építőiparban és az építkezéseken).

"Az in vivo mikroműanyagok észlelése aggasztó, és további tanulmányokra van szükség annak vizsgálatára, hogy hogyan jutnak be a mikroműanyagok a szív szöveteibe, valamint a mikroműanyagok hosszú távú prognózisra gyakorolt potenciális hatásaira"

- írják a tanulmány szerzői következtetésükben.

Mikroműanyagokat gyakorlatilag mindenhol megtaláltak a Föld környezetének minden zugában, az Antarktisz jégtől az északi-sarki hóig. Ráadásul a műanyagokat kevesebb mint egy évszázada kezdték tömegesen gyártani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás