promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtély az óceán mélyén - sosem találod ki, milyen élőlényekre bukkant a kéreg legalsó rétegét felszakító robot
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Eddig alig tudtunk valamit arról, mi történik az óceánok mélyén, a robotikának köszönhetően viszont most egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá.
 

Gazdag ökoszisztémákra lelt a mélyben az a nemrég elrajtolt tengeri expedíció, amely az óceánok legalsó rétegeit, illetve a zord körülményekhez alkalmazkodni képes élőlényeket igyekszik minél jobban megismerni - számolt be róla a Fagen Wasanni Technologies.

A tengerkutatásra specializálódott nonprofit szervezetet, a Schmidt Ocean Institute (melyet nem mellesleg a Google-t közel húsz évig vezérigazgatóként irányító Eric Schmidt és felesége alapított) által üzemeltetett Falkor fedélzetén a ROV SuBastian elnevezésű, távirányítással működő mini tengeralattjáróval harmincnapos kalandra vállalkozott a Csendes-óceánon.

A robot 4500 méterig képes merülni, ám ennél kisebb mélység i elég volt, hogy kincsekre bukkanjon a csapat: 2500 méterrel a tengerszint alatt gyűjtött mintákat olyan hidrotermális kürtők közelében, ahol a kéreg alatt lévő magma miatt meleg, és ásványi anyagokban gazdag a környezet. 

A szenzorok sokaságával és tudományos eszközök garmadával ellátott szerkezet a tengerfenékre helyezett gyűjtő doboz segítségével naponta vitt fel a tudósok számára kifejezetten értékes állatokat, növényeket és kőzeteket a fedélzetre.

A mostani túra igazi különlegessége az, hogy SuBastian egyik távirányítású karjának köszönhetően a csapat „bekukanthatott” a tenger alját képező vulkáni kőzetréteg alá, ahol csodákra leltek.

Kiderült ugyanis, hogy a feltépett felszín alatt férgekből, csigákból, kisebb állatokból és baktériumokból álló ökoszisztéma tengeti napjait a 25 Celsius-fokos vízben.

Az intézet közleménye szerint a felfedezés "új dimenziót ad a hidrotermikus forrásoknak, megmutatva, hogy élőhelyeik a tengerfenék felett és alatt is léteznek".

A tudósok egy csőféreg esetében például rájöttek arra, hogy az állat a tengerfenék alatti üregeket használva terjeszti ki birodalmát és telepszik meg új élőhelyeken.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás