promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudósok leplezték le az ősemberek titkait, ami alaposan felforgatja a történelemkönyveket
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Felejtsd el, amit a történelem órákon hallottál az ősemberekről. Kutatók bebizonyítják, hogy sokkal ügyesebbek voltak, mint amit gondoltunk.

Történelem órán mikor az őskorról tanultunk, megtudtuk, hogy az ősemberek először körbekerítették, majd hegyezett lándzsánkkal ejtették el vacsorájukat. A legújabb tanulmány szerint viszont a korai emberek úgy terítették le az űzött vadat, hogy egy bumerángra emlékeztető, a két végén kihegyezett botot dobtak el, amely 30 méter távolságból is képes volt leteríteni az állatot. 

Ez a 300.000 éves vadászfegyver elemzése megmutatja, hogy őseink igazi faipari szakértők voltak és gondos tudással készítették ezket a személyes eszközeiket. A kutatások alátámasztották, hogy az ősemberek famegmunkálási technikája jóval fejlettebb és kifinomultabb volt, mint az korábban gondolták.

A 90-es években Németországban kerület elő egy úgynevezett „dobóbot” melynek két végét kihegyezték. Ezek a hajlított dobóbotok, azt bizonyítják, hogy a nagyobb távolságban is jól működő fegyverek miatt a vadásztokon a közösség összes tagja részt vehetett, beleértve akár a gyerekeket is. Ugyanis ezt a bumeránghoz hasonló botot akár 30 méter messziről dobhatták a zsákmány irányába, úgy is célba érhetett. 

1994-ben régészek találtak egy 77 cm hosszúságú botot Schöningenben. Az ásatások során további különböző dobódárdák, dárdák és még egy hasonló méretű dobóbot került elő. Az angliai Reading Egyetem kutatócsoportja szerint, ezeket a fegyvereket az ősember nagyobb valószínűséggel csak közepesebb testű állatokhoz használták, mint például gímszarvasra vagy őzre. A kisebb, gyorsabb állatokat, mint a nyulakat vagy madarakat is ezzel a fegyverre vadászták le.

Dr. Annemieke Milks, a kutatás vezetője elmondta: „A fából készült szerszámok felfedezése elősegítette az ősember viselkedésének megértését.  Jól látszik, hogy képesek előre tervezni, jól ismerik a fa tulajdonságait, és számos kifinomult famegmunkálási készségről tettek tanúbizonyságot, amelyeket ma is használunk.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás