promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az összes élelmiszerben lehet veszélyes anyag: katasztrófális következménye lehet
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rettenetesek lehetnek a következményei annak, hogy a mikroműanyagok már a szervezetünkben is kimutathatók. 

Ételekben és italokban is megjelent a mikroműanyag, korábban már a szívben is kimutatták a jelenlétét. Olyan konzervben is benne lehet, amelyet bárki levehet a boltok polcairól. A mikroműanyag azonban jelenleg még a vita tárgyát képezi, ám veszélyesebb lehet, mint a globális felmelegedés. Egyelőre úgy tűnik, hogy megállíthatatlan a terjedése és ez mind amiatt van, hogy mi emberek már száz éve gyártunk műanyagot, nem kis mennyiségben. 

A legnagyobb baj, hogy a műanyagokat elszemeteljük, petpalackok árasztják el a folyókat és a tengereket is, mikroszkópikus részek válnak le belőlük. Így pedig nem csoda, ha a részecskék az ételekbe és az italokba kerülnek. 

A táplálékláncba hamar bekerült és úgy tűnik ott is marad, ugyanis szakértők szerint nagyon nehéz szűrni. A tengeri rákok pedig még kisebbre darabolják a vizekben lévő mikroműanyagot. Mindez bekerült az Antarktisz jégfelszínén és a Himalája gleccsreiben, a mélytengerekben, de manapság már szinte mindenhol találnak a kutatók. 

Egészen pici méretű, nanoműanyagok, mikroszkópikus egységek a bőrből is bejutnak az emberi szervezetbe

- árulta el dr. Tóth Tamás a TV2-nek. 

Hozzátette, hogy kimutatták már a garatban, az agyban, a tüdőben és a vérben is a műanyagot, szinte bárhol lehet a szervezetüknben. Emiatt nem mindegy, hogy milyen csomagolású élelmiszereket vásárlunk és hova dobjuk ki a szemetünket. 

Mi is az a mikroműanyag?

Más éven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. Ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül.

[[cikk2]]

[[vid1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás