promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez a 15 szörny a Mariana-árok legfélelmetesebb lakója, egyszerre lenyűgöző és ijesztő

Ez a 15 szörny a Mariana-árok legfélelmetesebb lakója, egyszerre lenyűgöző és ijesztő

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A Föld egyik legbarátságtalanabb helyén hemzseg az élet.

A Mariana-árok a világ óceánjainak legmélyebb pontja, amely a Csendes-óceán nyugati részén található. Ez a gigantikus hasadék több mint 11 kilométer mély, így az itt uralkodó körülmények rendkívül zordak: az állandó sötétség, a magas nyomás és az alacsony hőmérséklet teszi különlegessé. Ezen extrém körülmények ellenére a Mariana-árokban élőlények sokasága talál otthonra, amelyek alkalmazkodtak a mélység kihívásaihoz.

Az egyik legismertebb mélytengeri hal, amely a Mariana-árokban él, a Tengeri angolna (Abyssal grenadier). Ez a halfaj rendkívül érdekes alkalmazkodásokat mutat. Teste hosszú és vékony, ami lehetővé teszi számára, hogy könnyedén mozogjon a mélyben. Szemük kicsi, mivel a sötétségben a látás nem elsődleges érzékszerv. Ehelyett a tengeri angolnák kémiai érzékeléssel és tapintással navigálnak és vadásznak.

A mélytengeri környezet egyik leglenyűgözőbb jelensége a biolumineszcencia, vagyis az élőlények által kibocsátott fény. Az Anglerfish, vagyis a horgászhal az egyik legismertebb biolumineszcens faj. Fején egy hosszú, fénylő csáp található, amelyet csaliként használ a zsákmány vonzására. Amikor egy kisebb hal vagy rák a fény felé úszik, a horgászhal gyorsan bekapja.

A Mariana-árok mélyén számos rákfaj is él, amelyek kiválóan alkalmazkodtak az extrém környezethez. Az egyik legérdekesebb közülük a Rimicaris exoculata nevű garnéla, amely hidrotermális kürtők környékén él. Ezek a garnélák vakok, és speciális kemoszenzorokkal érzékelik a vízben lévő vegyületeket, amelyek segítségével táplálékot keresnek.

A medúzák is jelentős számban fordulnak elő a mélytengeri környezetben. A Deepstaria enigmatica nevű medúza különösen figyelemre méltó. Ez a faj hatalmas, selymesen áttetsző haranggal rendelkezik, amelyet lassan mozgat a vízben, hogy táplálékot gyűjtsön. Érdekes módon, ez a medúza gyakran társul különböző parazita rákokkal, amelyek védelmet találnak a harang belsejében.

A mélyben élő puhatestűek és férgek közül sokan szintén különleges alkalmazkodásokat mutatnak. A Pompeii worm nevű féreg az egyik legellenállóbb élőlény a hidrotermális kürtők közelében, ahol a hőmérséklet gyakran meghaladja a 80°C-ot. Ezek a férgek vastag baktériumréteggel borítottak, amely védi őket a forró víz hatásaitól.

A hidrotermális kürtők olyan mélytengeri hasadékok, ahol a földkéregből forró, ásványokban gazdag víz áramlik ki. Ezek a környezetek különleges élőhelyet biztosítanak olyan fajok számára, amelyek sehol máshol nem találhatók meg. A kürtők környékén élő baktériumok és archeák kemoszintézist végeznek, vagyis szervetlen vegyületekből állítanak elő szerves anyagokat, így biztosítva a táplálékot a magasabb rendű élőlények számára.

A Mariana-árok élővilága nem csak biológiai szempontból érdekes, hanem sokat elárul a föld alatti élet lehetőségeiről is. Az itt élő fajok vizsgálata segíthet megérteni, hogyan alkalmazkodnak az élőlények a szélsőséges körülményekhez, és milyen mechanizmusok teszik lehetővé számukra a túlélést. Ezenkívül a mélytengeri kutatások új gyógyszeralapanyagokat és biotechnológiai alkalmazásokat is feltárhatnak.

Az alábbi videóban képen is megcsodálhatja ezeket a furcsa állatokat: