promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Teljes képtelenség? Ezért építették az egyiptomi piramisokat, a végső válasz elsöprő lehet

Teljes képtelenség? Ezért építették az egyiptomi piramisokat, a végső válasz elsöprő lehet

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A felfedezés magyarázat lehet egyesek szerint arra, hogy miért építették a piramisokat.

Az egyiptomi piramisok a világ legcsodálatosabb építményei közé tartoznak. Ámulatba ejtik a világot már több évezred óta, nem is csoda, hogy a világ tudósai és szakértői ámulattal osztoznak az építményeken, A történelem során pedig rengeteg híres figura is megfordult az egyiptomi piramisoknál, többek között Napóleon is, akiről híres festmények tömkelege maradt fent, ahogy a nagy piramisoknál áll.

De mi volt a rendeltetésük a piramisoknak?

Sokak szerint nem feltétlenül csak az, hogy a fáraók emlékműve legyen a halál után.

A kulcs lehet az akna.

Egyes szakértők szerint ugyanis a gízai nagy piramisban talált aknák a csillagok felé mutattak az éjszakai égbolton, így pedig az is meghatározható, hogy pontosan mikor építették ezt a monumentális alkotást még évezredekkel ezelőtt. Az aknák ugyanis olyan helyzetben épültek meg az elmélet szerint, hogy többek között rá lehessen látni az Orion-öv csillagaira.

Ráadásul ehhez kötik azt is egyes szakértők, hogy a Nagy Szfinxnek oroszlán kiképzése van, ez is abba a teóriába illeszkedik, hogy az Oroszlán csillagképre utalhat. Ám ezen dilemma mélyén mér felsejlik egy éles vita is, amely szerint a gízai fennsík alkotásai sokkal régebbiek, mint arról a tudomány mai állása szerint beszélünk.

A piramisban lévő aknákra tehát korábban egyesek a csillagok felé mutató nyílásként tekintettek, amelyeket az építkezés egy bizonyos időszakában lezárták, szerintük feltehetően arra szolgálhattak, hogy a fáraó szellemét ezekre a csillagokra irányítsák, mivel az egyiptomiak misztikus kapcsolatban álltak a világűrrel és a csillagokkal.

Ám ez sem lehet pontos és teljes magyarázat, ezek csak feltételezések. Sokan kétségbe vonják ezeket a magyarázatokat.

De mégis mik ezek az aknák pontosan?

Korábban egy robotot vezettek az aknába, amely egy újabb aknába jutott, ahol bonyolult szimbólumokat talált a köveken. Egyelőre tehát nem tudják a tudósok, hogy mire használhatták ezeket a tengelyeket, de sokak szerint ez a tudás lehet a kulcs, hogy megértsük majd a piramis építésének célját.

Szélsőséges vélemények szerint az aknák egy rejtvényt adnak ki, és eközben a Föld kontinenseit ábrázolják.

Sok tudós tehát az aknák funkciójának megfejtésében látja a tiok megoldásának kulcsát.