promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Többezer éves ősi szobron laptopot találtak, hogy lehetséges ez?

Többezer éves ősi szobron laptopot találtak, hogy lehetséges ez?

Borítókép:  indy100.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Hogy kerülhetett egy ősi szobor kezébe egy laptop?

Egy rejtélyes ókori görög szobor, amely egy trónon ülő nőt ábrázol, aki egy dobozt tart a kezében, az interneten keringő összeesküvés-elméletek tárgya lett. Sokan úgy vélik, hogy a doboz valójában egy laptop, ami arra utal, hogy az ókori görögök fejlett technológiával rendelkeztek, vagy talán még időutazást is tudtak.

A szobor, amelyet "Síremlék Naiskos egy trónoló nővel és kísérőjével" néven ismernek, i.e. 100 körül készült, és jelenleg a kaliforniai Malibuban található J. Paul Getty Múzeumban látható. A szobor 37 hüvelyk magas, és egy nőt ábrázol, aki egy trónszerű széken ül, miközben egy fiatal szolga egy vékony dobozt tart nyitva előtte.

Az összeesküvés-elméletek hívei úgy vélik, hogy a doboz túl sekély ahhoz, hogy ékszerdoboz legyen, és inkább egy modern laptophoz hasonlít. Rámutatnak arra is, hogy a nő szemei a doboz belsejére összpontosítanak, ugyanarra a helyre, ahol egy laptop képernyője lenne. Ezenkívül a dobozon furcsa jelek láthatók, amelyeket egyesek USB-portoknak vélnek.

Azonban a régészek és a tudósok elutasítják ezeket az elméleteket. Kristina Killgrove, a Forbes bioarcheológusa szerint a doboz valószínűleg ékszerdoboz volt. Elmondta, hogy a szobrok ábrázolásai csak a római korban váltak igazán realisztikussá, és az ókori görög művészek nem ábrázoltak volna olyan tárgyakat, mint a laptopok. A dobozon lévő lyukak valószínűleg fa vagy más romlandó tárgyak rögzítésére szolgáltak.

A Getty Múzeum honlapján is szerepel a szobor leírása, amelyben nem említik a laptopot. A leírás szerint a doboz valószínűleg egy ékszerdoboz vagy egy más, személyes tárgyakat tartalmazó doboz volt.

A szobor rejtélye valószínűleg még sokáig élénk viták tárgya marad. Lehetséges, hogy a doboz valóban egy laptophoz hasonlít, de valószínűbb, hogy ez csak a véletlen műve, vagy az ókori görög művészek képzeletének szüleménye.

Fontos megjegyezni, hogy az összeesküvés-elméletek gyakran félrevezetőek és nem támaszkodnak tudományos bizonyítékokra. Mielőtt elhinnénk egy ilyen elméletet, fontos, hogy kritikusan értékeljük a forrásokat és tájékozódjunk a témában.