promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy ősi agyagtábla az emberiség eltitkolt múltjáról borzalmas dolgokat állít, háborúról és katasztrofális invázióról mesél

Egy ősi agyagtábla az emberiség eltitkolt múltjáról borzalmas dolgokat állít, háborúról és katasztrofális invázióról mesél

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Elképesztő leletre bukkantak régészek.

Régészek egy 3300 éves agyagtáblára bukkantak, amely betekintést enged a Hettita Birodalom egy rettenetes és katasztrofális inváziójába. A leletet Törökország fővárosától, Ankarától mintegy 100 km-re fedezték fel, Büklükaleben. A tenyérnyi méretű táblát a Japán Anatóliai Régészeti Intézet régésze találta meg.

Büklükale egy ősi város romjai, melynek átmérője mindössze 500 méter. A korábbi ásatások során csak töredékes agyagtáblák kerültek elő, ez a lelet viszont szinte tökéletes állapotban maradt fenn. A kerámiák alapján a település a Hettita Birodalom idején virágzott.

A táblán ékírásos szöveg található, melynek első hat sora hettita nyelven íródott. A tudósok fordítása alapján a szöveg "négy várost, köztük a fővárost, Hattusát is katasztrófa sújtja" kijelentéssel kezdődik. A fennmaradó 64 sor hurri nyelven íródott ima, győzelemért könyörögve.

A hurri nyelvet a hettita birodalom bukásáig (i. e. 1400-1190) beszélték. A tábla szövegét hónapokig fordították a szakértők. A hurri írás egy Teššobhoz, a hurri viharistenhez szóló ima, aki mind a hettita, mind a hurri panteon feje volt. Az ima dicséri az istent és őseit, utal az istenek és az emberek közötti kommunikációs problémákra, majd felsorol ellenséges királyokat, isteni tanácsért könyörögve.

A Hettita Birodalom a 12. század elején omlott össze. Bukásához polgárháború, éghajlatváltozás és hódító népek betörése is hozzájárult. A táblán említett invázió nem kapcsolódik a birodalom bukásához.

A tábla egy polgárháborús időszakból származik, melyről más hettita szövegekből is tudunk. A hettita területet egyszerre több irányból is megszállták, számos várost leromboltak, melyeket csak idővel tudtak újjáépíteni.

A 3300 éves agyagtábla értékes betekintést enged a Hettita Birodalom egy sötét időszakába, és segíthet jobban megérteni a birodalom bukásához vezető eseményeket.

Forrás: Arkeonews