promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció Kínában, újra kell írni az emberi történelmet az elsöprő felfedezés után
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden újabb felfedezés egy újabb kérdést tartogat számunkra a régmúlt titkairól.

A régészet lenyűgöző tudomány, melynek segítségével betekintést nyerhetünk a múltba, és feltárhatjuk ősi civilizációk lenyűgöző kincseit. Gyakran ezek a felfedezések meglepőek és forradalmasítják a történelemről alkotott képünket.

Egy bolíviai barlangban nemrégiben egy rendkívüli és rejtélyes leletre bukkantak: egy Kr. u. 1040-ből származó kötegre, tele pszichoaktív növényi anyagokkal. Ez a felfedezés korai bizonyítékot szolgáltat a sámánizmus létezésére ezen a területen. A furcsa anyagok mellett bonyolult faragásokkal díszített fatáblákat és egy díszes csövet is találtak, ami arra utal, hogy a sámánok kifinomult rituálékat végeztek, és mélyen ismerték a hallucinogén anyagok hatásait.

A sámánizmus ősi spirituális tradíció, amely a világ különböző tájain, különböző népeknél alakult ki. A sámánok közvetítők a szellemi és a fizikai világ között, gyógyítóként, tanácsadóként és spirituális vezetőként tevékenykednek. A sámánizmus eredete a kőkorszakba nyúlik vissza, és a történelem során számos kultúrában virágzott.

Kína északkeleti részén egy ősi emberi koponya okozott szenzációt. A "sárkányember" koponyájáról úgy gondolják, hogy legalább 146 000 éves, és feltűnően hasonlít a modern emberéhez. Ugyanakkor egyedi vonásokkal is rendelkezik, mint a széles, alacsony arc és a nagy zápfogak. Ez a felfedezés kérdéseket vet fel az emberi evolúció eddigi elméleteivel kapcsolatban, és arra utal, hogy az ősi emberi fajok sokkal változatosabbak voltak, mint azt eddig gondoltuk.

További régészeti leletek a neandervölgyiek fejlett kognitív képességeire utalnak. Olaszországban díszített kagylókat találtak, amik művészi tehetségről árulkodnak, míg egy speciális bőrfeldolgozásra használt eszköz fejlett kézműves tudásukról tanúskodik.

Az Alexandriai Könyvtár pusztulásával kapcsolatos újabb kutatások árnyaltabb képet festenek a történelem ezen tragikus eseményéről. A közhiedelemmel ellentétben a könyvtár hanyatlása fokozatos volt, és nem egyetlen katasztrófa okozta. A hanyatlás mögött valószínűleg bürokratikus nehézségek és költségvetési megszorítások álltak.

Ezek a lenyűgöző régészeti leletek arra ösztönzik a történészeket, hogy újragondolják a múltról alkotott képüket, és rávilágítanak az ókori civilizációk lenyűgöző komplexitására és sokszínűségére. A régészet kulcsot ad a múlt kincsesládájához, és segít megérteni a történelem igazi arcát.

Forrás: ancient-origins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás