promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lengyel régészek megtalálták a szerelem gyűrűjét, így már biztosan tudjuk, hogy melyik állat jelképezi a szerelmet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Romantikus felfedezésre bukkantak tudósok

Lengyel régészek nemrég egy különleges késő középkori kitűzőre bukkantak, melyen egy galamb látható. Az ónból készült darabon az „Amor vincit omnia” felirat szerepel, ami azt jelenti, hogy a szerelem mindent legyőz. A Gdański Nemzeti Tengerészeti Múzeumban látható gyönyörű lelet stílusosan Valentin nap előtt került kiállításra.

A madár egy szalagon helyezkedik el, melyen a romantikus üzenet olvasható. A kitűzőn két kis fogantyú maradványait is megtalálták, mely lehetővé tette a rögzítését ruhára vagy láncra. A galambok már az ókori görög és római kultúrákban is a szerelmet, az odaadást és a gondoskodást szimbolizálták. Az antik istennők, Aphrodité és Vénusz szent madaraként tisztelték őket.

Még ma is a szerelem jelképei, hiszen az esküvőkön elengedett galambok hagyománya is sokak számára ismert. A galambok hírneve olyan elterjedt, hogy a középkori szerelmi bájitalok receptjeinek összetevői között gyakran szerepelt a galamb szíve. Dr. Anna Rembisz-Lubiejewska, a régész szerint a galambok a szeretet és család szimbólumai lettek az idők során.

A brossok a 14. és 15. században rendkívül népszerűek voltak Nyugat-Európában, Hollandiában és Angliában is. A múzeum munkatársai szerint Gdańskban is kedvelt dísztárgyak voltak ebben az időszakban.

A kitűzőt a múzeum körüli ásatások során találták meg. Az épülete, ahol a Gdański Nemzeti Tengerészeti Múzeum található, régies és különleges megjelenésű. Az eredeti terv szerint a felújítás 2024 áprilisára fejeződik be, hogy a látogatók megcsodálhassák az épület 17. századi formáját is.

Forrás: Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás