promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Át kell írni a törikönyveket? Egyiptomi múmia hasában rendkívüli dolgot találtak
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Izgalmas leletek sora bizonyíthatja, hogy többről van szó, minden előbb kezdődött.

Ha az egyiptomiakra gondolunk, több ezer évvel ezelőtt, akkor lelki szemeink előtt azonnal a piramisok képei peregnek, illetve eszünkbe jutnak a múmiák, amelyek fennmaradtak némely esetben az utókor számára is. Számtalan történet, mese és tudományos áttörés kapcsolódik a nagy ókori kultúrához, ám van még valami, amely merőben új képet festhet arról, hogy meddig is terjedt a birodalom határa.

Szóval kik is fedezték fel Amerikát?

Meglehet, hogy már az egyiptomiak is jártak a kontinensen, évezredekkel Kolumbusz Kristóf előtt.

De mégis mi az, amiből erre következtetnek a tudósok?

Van egy tudományos kifejezés is erre, prekolumbián utazásoknak hívják azokat a kulturális és persze gazdasági kapcsolódásokat, amikor Amerikába eljutottak egyéb kultúrák is, méghozzá a portugál hajós érkezése előtt. A vikingek amerikai útjai, illetve ottani letelepedésük már nem vita kérdése, hiszen rengeteg bizonyítékot találtak erre vonatkozóan a tudósok.

Ám érdekes lehet a polinéz világ kapcsolata az amerikaiakkal, ám még érdekesebb Egyiptom, így az ókori Afrika és az ókori Amerikai közötti kapcsolódás. Több múmia hasában, illete testének más részében is találtak koka és nikotin maradványokat. Ám mindkettő növény Amerikához kapcsolódik. Megeshet tehát, hogy az egyiptomiak eljutottak valahogy az Újvilágba.

II. Ramszesze múmiájának hasában dohánylevél-darabokat találtak. Ám sok tudós szerint ezek később kerülhettek bele a testbe, hiszen 100 év alatt ötször is kinyitották azt, illetve áthelyezték a múmiát. Ám a tudományos világot azóta is megosztja a felfedezés, hiszen a múmiákban olyan anyagokat találtak, amelyek csak az Újvilágból származhatnak, méghozzá jóval Kolumbusz előttről.

Korábban amúgy a titokzatos mazoamerikai olmék kultúra esetében is arra gyanakodtak, hogy afrikai gyökerekkel rendelkzeik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás