promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ijesztő háborús űrkísérletbe kezd az Amerikai Egyesült Államok, iszonyatos pénzért, az ellenfelet is megnevezték
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új korszakot jelenthet a háborúzásban, aggódhatnak az Egyesült Államok ellenségei.

A világ hamarosan szemtanúja lehet az első katonai gyakorlatnak a Föld körüli pályán: az amerikai űrhadsereg végre nevéhez méltóan katonai erőt alkalmazhat az űrben.

Az űrhadsereg, amelyet gúnyoltak már azért, mert a Star Trek logóját vette át saját logójául, saját lova van, és megkérdőjelezhető a főcímdallama, nemrégiben fokozta tevékenységét az űrfronton. Amellett, hogy egy űrhajóst küldött a Nemzetközi Űrállomásra, a haderő a VICTUS HAZE nevű, taktikailag reagáló űrmisszió (Tactically Responsive Space, TacRS) végrehajtását tervezi.

[[cikk1]]

A teszt során két vállalat - a Rocket Lab National Security és a True Anomaly (nem csak a NASA foglalkozik űrkutatással Amerikában) - "egy realisztikus fenyegetéselhárítási forgatókönyvet fog gyakorolni egy pályára állított űrterületi tudatossági demonstráció keretében".

A gyakorlat során az egyik műhold szabálytalanul viselkedhet, vagy közelebb manőverezhet a másikhoz - írja az Ars Technia. A második műhold ezután válaszlépéseket tenne, hogy megvédje a műholdat, vagy elrettentse az "ellenséges" műholdat a támadástól.

Bár mindez a sci-fi birodalmába illőnek tűnik, az USA ideges a lehetséges űrbeli konfliktusok miatt, mivel Kína rengeteg rejtélyes tesztet végez az alacsony Föld körüli pályán.

"Az ellenfél által az űrben jelentett fenyegetések száma és összetettsége folyamatosan növekszik. Ahhoz, hogy gyorsan reagálhassunk ezekre a fenyegetésekre, az Egyesült Államok legfejlettebb TacRS képességeit kell biztosítanunk"

- mondta MacKenzie Birchenough alezredes, az űrszafari hadfelszerelési vezetője a 2023. augusztusi bemutatót bejelentő nyilatkozatában.

"A VICTUS HAZE segít biztosítani azt az előnyt, amire szükségünk van a fenyegetések felméréséhez és ahhoz, hogy továbbra is szabadon manőverezhessünk a világűrben. Felismerjük a jelentős lehetőséget, hogy a kereskedelmi űripar innovációit kihasználva ellensúlyozzuk Kínát, mint Amerika lépéstartó fenyegetését"

- tette hozzá Bryon McClain ezredes, a Space Systems Command Space Domain Awareness and Combat Power programvezető tisztje csütörtöki nyilatkozatában, konkrétan Kínát megnevezve. 

"Az Egyesült Államok rendelkezik a világ leginnovatívabb űriparával. A VICTUS HAZE operatívan reális körülmények között fogja demonstrálni, hogy képesek vagyunk reagálni a Föld körüli pályán tanúsított felelőtlen magatartásra".

A projekt összköltsége várhatóan mintegy 92 millió dollár lesz, a True Anomaly mintegy 30 millió dollár belső magántőkét gyűjtött hozzá. A True Anomaly-nak a VICTUS HAZE előtt még további demonstrációkon kell dolgoznia, de ha minden jól megy, az amerikai űrerő 2025-ben láthatja az első, Föld körüli pályán végrehajtott katonai gyakorlatot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás