promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megvizsgálták a több ezer éves egyiptomi múmiát, megrázó eredmény született
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Óriási felfedezés Egyiptomban, Tutanhamon szégyenletes titkáról lehull a lepel.

A legújabb kutatások lenyűgöző felfedezést tártak fel Tutanhamon fáraó származásával kapcsolatban. A DNS-vizsgálatok sokkoló eredményt hoztak: Tutanhamon valószínűleg vérfertőzésből származott, szülei testvérek voltak.

A "fiúkirályként" is emlegetett Tutanhamon az ókori Egyiptom egyik leghíresebb fáraója, akinek uralkodása és korai halála máig sok rejtélyt tartogat. A modern DNS-elemzések révén azonban egyre többet tudunk meg a családi hátteréről.

A DNS-vizsgálatok azonosították Tutanhamon családjának tagjait, de apa (Ehnaton) és anya DNS-ének összehasonlítása váratlan eredményt hozott. Tutanhamon anyja kiléte nem tisztázott, három fő jelölt van: Kiya, Nefertiti királynő és egy "fiatalabb hölgy". Ehnaton feleségei Kiya és Nefertiti voltak, de az egyiptológusok most a "fiatalabb hölgyet" tartják a legvalószínűbb jelöltnek.

Egy, a témában kutató szakértő megerősítette a DNS-vizsgálatok eredményét, Ehnaton és Tutanhamon anyja testvérek voltak.

A vérfertőzés nem volt ritka az ókori Egyiptomban. A királyi családok igyekeztek megőrizni a "tiszta vért", és nem házasodtak össze "köznéppel". A kutatók szerint az ősi királyok hittek a családon belüli házasságkötés előnyeiben, hogy biztosítsák a tiszta leszármazást. A fáraókat istenek fiainak tartották, nem házasodhattak hétköznapi emberekkel.

A modern tudomány azonban rávilágított a beltenyészet veszélyeire, a nemkívánatos gének és a fogyatékosság megnövekedett kockázatára. Tutanhamon 8-9 évesen lépett trónra, apja tanácsadói segítették uralkodását. Alig 10 évnyi uralkodása ellenére a "fiúkirály" a legismertebb fáraók közé tartozik. A DNS-vizsgálatok újabb betekintést nyújtanak Tutanhamon rejtélyes életébe és a fáraók titokzatos világába. A vérfertőzésből származó fáraó sorsa továbbra is lenyűgöző és tragikus történet marad.

A Tutanhamonról szóló kutatások továbbra is folynak. A jövőben még többet megtudhatunk a fáraó életéről, családjáról és uralkodásáról.

Forrás: Daily star

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás