promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forradalmi áttörés a magyarok ezreit érintő rettegett kór elleni harcban: ezzel jelentősen javíthatnak a betegségben szenvedők életkörülményein
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A betegség már a fiatalabb, akár harmincas éveikben járó emberek körében is egyre gyakoribb.

Fontos bejelentést tettek a Pécsi Tudományegyetem kutatói a Parkinson-kór betegség kapcsán. A világ leggyorsabban terjedő neurológiai betegségének jellemző tünetei már a fiatalabb, akár harmincas éveikben járó betegeknél is megfigyelhetők, ám a betegség korai felismerése és folyamatos kezelése révén azonban hosszú ideig együtt lehet vele élni súlyos tünetek és szövődmények nélkül.

A Parkinson-kór korai felismerését lehetővé tévő új módszerek révén drámaian lehetne javítani a betegségben szenvedők életkörülményein

– közölte most a betegség világnapjához kapcsolódva a Pécsi Tudományegyetem.

Mint írták a remegéssel járó Parkinson-kór jelenleg a világ leggyorsabban terjedő neurológiai betegsége, amely jelenleg hatmillió, de 2040-re akár 14 millió embert is érinthet. Az idegi ingerületátvitelben kritikus fontosságú dopamint termelő idegsejtek pusztulásával járó betegség pedig már messze nemcsak az idősebb korosztályt érinti, de a középkorúak körében is egyre gyakoribbá válhat.

Kovács Norbertet, PTE Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettesét, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnökét idézve kiemelték, hogy a fiatalabb, akár harmincas éveikben járó betegeknél is megfigyelhetők a jellemző tünetek, így a remegés, az izommerevség, a mozgási nehézségek és a hangulatváltozások.

A szakember szerint ugyanakkor a különböző terápiás módszerek révén jó esély van arra, hogy akár évtizedeken át elkerüljék a fiatalabb betegeket a súlyos tünetek, és megőrizzék a munkaképességüket, így korai felismeréssel és folyamatos kezeléssel – ahogy a cukorbetegséggel is – hosszú ideig együtt élhet a páciens a betegséggel súlyos tünetek és szövődmények nélkül.

A PTE közleménye szerint bár a mai napig nem ismert a Parkinson-kór, illetve az azt eredményező idegsejtpusztulás pontos kiváltó oka, egyre többet tudni a lefolyásáról és lehetséges kiindulópontjairól. A szakemberek világszerte dolgoznak azon, hogy még a súlyos idegrendszeri károsodás előtt megállapíthassák a betegséget megelőző állapotot.

Forrás: MTI / HVG

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás