promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási áttörés az emberek millióit érintő rettegett kór elleni harcban: rengeteg emberi életet menthet meg a forradalmi módszer
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kutatók egy csoportja rendkívül biztató eredményekről közölt tanulmányt.

A Parkinson-kór az egyik legrettegettebb, világszerte több millió embert érintő, elsősorban időskorban előjövő betegség. Mostanában jelentette be Ozzy Osbourne világhírű rockénekes, hogy az orvosok diagnosztizálták nála a kórt, és hogy nem lehet hátra neki tíz évnél több - tudósok egy csoportja most azonban óriási áttörést ért el a betegség elleni küzdelemben.

A kezelt férfi egy az hát alsó részébe épített gerincimplantátumnak köszönhetően volt képes újra több kilométert megtenni, elesés nélkül. A Franciaországi Bordeaux-ban élő 63 éves Marc Gauthier-nél több mint 20 évvel ezelőtt diagnosztizálták a neurodegeneratív betegséget. A betegséget kontrollálhatatlan mozgások és koordinációs problémák jellemzik, és mivel előrehaladott stádiumban volt, Gauthier lábai többször lemerevedtek, ami miatt naponta többször is elesett, ez azonban az implantátumnak köszönhetően ez többé nem fordul elő.

Az implantátum egy úgynevezett neuroprotézis eszköz, amely elektromos ingerlést juttat a gerincvelőbe, abban a reményben, hogy aktiválja a járást befolyásoló, diszfunkcionális idegi áramköröket. Ezt a megközelítést már korábban is alkalmazták Parkinson-kórban szenvedő embereknél, a gerinc felső és középső részén elhelyezett implantátumokkal, de ez csak szerény eredményeket mutatott.

Gauthier esetében a kutatók ehelyett a hát alsó részébe, a lumbosacralis gerincvelőnek nevezett terület fölé ültették be az eszközt; amikor stimulálják, ez aktiválja a gerincvelő és a lábizmok közötti idegsejteket, korrigálva a betegség okozta "hibás" jeleket az agyból. Az ingerlés szintjét Gauthierre szabták személyre szabottan, elemezve, hogyan járt az eljárás előtt.

Bár a kezelés ebben az esetben jól működött, nem világos, hogy a jelenleg gyógyíthatatlan betegség széles körben elterjedt kezelésévé válik-e majd.

"Nincs elég adat ebben a tanulmányban ahhoz, hogy arra a következtetésre jussunk, hogy ez a megközelítés jobb lesz, mint a jelenlegi standard kezelések" 

- mondta Susan Harkema, a Kentucky állambeli Louisville Egyetem idegkutatója a Nature-nek.

További, több résztvevővel végzett kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megállapítsák, hogy ez a fajta gerincvelő-stimuláció hatékony kezelés-e a Parkinson-kór kezelésére. A kutatócsoport azt tervezi, hogy jövőre további hat betegnél vizsgálja a kezelést.

forrás: Nature Medicine

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás