promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendellenes testalkatot okoz a rejtélyes kór, a hihetetlenül szokatlan külsőt ijesztő horrorsorozatban filmesítették meg
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sok betegség van, aki mindenki számára ismeretes a világon: ilyenek a nátha, a tüdőgyulladás, a rák, vagy akár a cukorbetegség. Vannak azonban az orvostudománynak kevésbé ismert, sötét, fekete aktái is, amelyek szörnyű betegségekről mesélnek annak, aki elolvassa.

Az egyik ilyen szörnyű és a mai napig megfejtetlen betegség a mikrokefália. Az alábbiakban bemutatom a betegséget és azt, hogy mi köze van ennek Hollywood egyik egismertebb sorozatához is.

A mikrokefália kifejezés görög eredetű, jelentése "kicsi fej". 

A mikrokefália egy olyan állapot, amelyben a gyermeknek abnormálisan kicsi a koponyája és a feje. Ez a fejlődési rendellenesség a magzati vagy csecsemőkori idegrendszeri fejlődés során jelentkezik, és különböző okokra vezethető vissza, beleértve genetikai mutációkat, teratogén (kiváltó, okozó) hatásokat, fertőzéseket vagy más környezeti tényezőket.

Fontos megjegyezni, hogy mikrokefália esetén a fej mérete nem feltétlenül korrelál az egyén intellektuális képességeivel vagy funkcionális állapotával, ami azt jelenti, hogy nem jár együtt minden esetben értelmi fogyatékossággal. A betegségben szenvedők tünetei és súlyossága is nagyon változóak lehetnek.

A mikrokefália különböző formákban jelentkezhet. Előfordulhat, hogy csak a fej bizonyos részei (pl. agykéreg) nem fejlődnek megfelelően, vagy az egész koponya kisebb méretű. Ez befolyásolhatja az agy fejlődését és működését.

Az állapot többnyire genetikai vagy kromoszómális mutációk eredményeként alakul ki. Például a Down-szindrómával élők körében gyakoribb a mikrokefália előfordulása.

Az anyai fertőzések, például a Zika vírus okozta fertőzés terhesség alatt is kapcsolatba hozható a mikrokefáliával. A Zika vírus fertőzés a magzati agyban és fejlődésében okozhat súlyos károsodást.

A mikrokefália tünetei változóak lehetnek. A kisebb fejméret mellett az érintettek lehetnek intellektuális fejlődésben lemaradtak, motoros problémákkal küzdhetnek, neurológiai rendellenességekkel, vagy látási és hallási nehézségekkel, epilepsziával, intellektuális és fejlődési késlekedéssel, valamint kommunikációs és viselkedési problémákkal.

A mikrokefália nem gyógyítható, de a tünetek enyhítése és a kezelés fókuszában a beteg állapotának támogatása és a funkcionális képességek maximalizálása áll.

Az egyének, akik mikrokefáliával élnek, általában orvosi és terápiás kezelést igényelnek, amely magában foglalhatja a speciális oktatási és fejlesztő programokat, fizikoterápiát, beszédkifejezést és más segédeszközöket.

A mikrokefália kezelése és gondozása egyéni és multidiszciplináris (több szakvégzettséget lefedő) megközelítést igényel, ahol orvosok, terapeuták, pszichológusok és más egészségügyi szakemberek dolgoznak együtt a beteg optimális ellátása érdekében.

A mikrokefália előfordulása viszonylag ritka. Az esetek száma és gyakorisága országonként és régiókban változhat.

A diagnosztizálása ultrahanggal, CT-vizsgálattal vagy MRI-vel történhet, a korai felismerése és kezelése rendkívül fontos. Az időben történő beavatkozás segíthet a gyermekek fejlődési lehetőségeinek és funkcionális képességeinek optimalizálásában.

A betegség megragadta egy népszerű történetíró képzeletét is, aki az American Horror Story egyik évadában, a Freakshowban főszerepet szánt egy ilyen betegségben szenvedő karakternek.

A színésznő hatalmas átváltozáson esett át minden forgatás előtt, megdöbbentően elváltoztatták. A karaktert vászonra vivő színésznő Natalia Grossman.

Naomi Grossman 1975. február 6-án született a coloradói Denverben, az Egyesült Államokban. Mesterségét a Northwestern Egyetemen tanulta, ahol a színészettel és drámaírással foglalkozott. A színpadon, a televízióban és a filmekben egyaránt megmutatta tehetségét. Leginkább a "American Horror Story" című sorozatból ismerhetjük őt. Először a "Freak Show" évadban tűnt fel,  ahol Pepper szerepét játszotta, egy mikrokefália-szindrómával élő karaktert alakított. Ezután visszatért a "Asylum" évadban cameo szerepre. Naomi Grossman Pepper karaktere az "American Horror Story" egyik legemlékezetesebb és legkedveltebb karakterévé vált. Az alakításáért Emmy-jelölést kapott a Legjobb Vendégszereplő kategóriában. A színésznő jellegzetes sminket és protéziseket viselt, hogy hűen ábrázolja Pepper karakterét. A megjelenése különleges volt, és hozzájárult a karalter élethű ábrázolásához.

Érdekesség, hogy a rendezőket annyira lenyűgözte az alakítása, hogy visszatért a sorozatba a "Roanoke" évadban egy másik karakterként, ahol Samantha Crowe néven ismertté vált be. Ez azon ritka esetek egyike volt, hogy egy színész az "American Horror Story" több évadában is szerepelt különböző karaktereket alakítva.

Naomi Grossman emellett író és producer is.

Hihetetlen átalakulásáról pedig itt mutatunk két képet.

Itt a szerepében látható:

Itt pedig a vörös szőnyegen csodálhatjátok meg a színésznőt:

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás