promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kísérteties jeleket találtak Egyiptomban, el akarták tüntetni az utókor szeme elől
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A múltat végképp eltörölni volt a jelszó, ami nagyon is ismerős lehet mai szemmel.​

Ha az ókori Egyiptomról hallunk, akkor általában az iskolás történelemkönyvek lapjainak szédületes rajzai juthatnak eszünkbe, gigantikus piramisok, aranyozott trónszékek, harci szekerek és természetesen Tutanhamon fáraó halotti maszkja, amely a popkultúrán szerves része lett az utóbbi 100 évben. Politikai intrikákról és a múltat végképp eltüntető kezdeményezésekről pedig maximum nagy általánosságban akkor találkozunk, ha megnézzük Brendan Fraser átható szereplésével készült múmiás filmeket.

Pedig bizony nagyon sok intrika kísérte az egyiptomiak életét. Feltehetőleg az, hogy a nagyon rövid ideig uralkodó, így valós és maradandó történelmi teljesítményt nem produkáló Tutanhamon sírját ilyen ép állapotban találták meg, az már a fáraó egyik leghűségesebb tanácsadójának az egyik teljesítménye, aki azt szerette volna, hogy a fáraó minél hamarabb kerüljön a föld alá a halála után.

I. Széthi abüdoszi templomában találtak valami nagyon kísérteties dolgot. Ám ez csak 3000 év távlatából igazán hidegkirázós élmény, merthogy fejlődés...

A hieroglifán az látszik, mintha helikopterek lennének, máshol meg tengeralattjárót lehet felfedezni a rajzokon és jeleken. Ezek alapján pedig az összeesküvés-elméletgyárak is beindultak, hogy végre itt a bizonyíték arra, hogy az ősi egyiptomiak hihetetlen fejlett technológiát használtak már évezredekkel ezelőtt is. Ám az igazság az, és erre a szakértők világítottak rá, hogy valójában itt egy politikai aktus és az idő múlása keveredett.

A régi feliratokat az új fáraók átírták úgy, hogy a felirat róluk szóljon. Ez a múlt uralása, ám egy olyan aktus, amely megköveteli azt is, hogy a régi jeleket eltüntessék, valahogy láthatatlanná tegyék. Ehhez azonban gipszet használtak, amely idővel lekopott, és így később olyan jelek jöttek létre, amelyben több jel keveredett, ennek köszönhetők ezek a hibrid jelek, amelyek igazából lebuktatják a múlt "meghamisítására" vagy átírására tett kísérletet is.

Az eljárást amúgy palimpszesztnek hívják, és gyakran alkalmazták is az ókorban.

Íme a fura jelek:

(via The Archeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás