promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Igyál sört és tovább élsz: sörivással és részegedéssel mentettek életet az ókori Egyiptomban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Így mulattak az Egyiptomiak, bulizással mentik a társadalmat.

Az ókori Egyiptomban a sör az istenek és az emberek kedvelt itala volt. Hathor az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb és legnépszerűbb istennője volt, akit a történelem során a fáraók, az előkelők és a köznép is egyaránt tisztelt. Kultusza az ókori Egyiptom korai predinasztikus időszakától egészen a római korig fennmaradt.

Az istennő kultusza mélyen befolyásolta az ókori egyiptomi vallást és kultúrát. Szimbólumai és ábrázolásai a mai napig megtalálhatók templomok falain, szobrokon és amuletteken. Hathor öröksége a szeretet, a szépség, a zene és az öröm örök üzenetét hordozza magában.

Egy mítosz szerint az egyiptomi Isten őrjöngő ámokfutóként tizedelte az emberiséget oroszlánfejű istenség képében. Ré napisten, hogy megállítsa, vörösre festett 7000 üvegsört, okkerrel. A napisten fellocsoltatta a földeket a vörös folyadékkal, ezért, amikor Hathor megérkezett, azt hitte, vértenger áll előtte, és felitta a sört. Ettől berúgott és mély álomba szenderült, így az emberiség az napistennek hála megmenekült.

A "Részegség Ünnepén" az egyiptomiak Hathor tiszteletére ittak sört. Az ünnep célja az volt, hogy minél többet igyanak és önkívületi állapotba kerüljenek és nem rettentek el a rosszulléttől vagy a másnaptól sem. A templomok tetejére is felmásztak bódult állapotukban. Ide menekültek a lesújtó istennő elől, hogy ne végezze ki őket.

Az egyiptomiak a részeg és éppen hányó embereket erőszeretettel örökítették meg hieroglifákkal, templomok oldalain.

A vörös sör receptje titokzatos. Két templomban találtak egy 18 lépésből álló lehetséges receptet, ami költői nyelven íródott. Az egyiptológusok nem tudták megfejteni a teljes receptet, de feltételezik, hogy a sör egyiptomi laposkenyérből, malátából, vörös okkerből, datolyából, datolyaszirupból és feketeköménymagból készült.

Forrás: Atlasobscura

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás