promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a gízai piramisok rejtélyes királykamráját, kiderült mi lapulhat a fényűző rejtélyes terem alatt
Borítókép:  The Archaeologist
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 A Nagy Piramis Királykamrájának rejtélyes üregei hihetetlen titkokat rejtenek.

A Nagy Piramis Királykamrájának északnyugati sarkában található furcsa anomália régóta izgatja a képzeletet. A gránit padlólapok hiánya, a régi fényképeken látható tátongó lyukak, melyeket később fadeszkákkal és fémrácsokkal fedtek be, mind-mind arra utalnak, hogy itt valami rejtélyes dolog történt.

Az 1990-es évekig a hiányzó födémek még a kamrában hevertek, de azóta a padlót helyreállították, és a fémlemez és a cement eltakarja a lyukakat a turisták elől.

Mi lehet a rejtély megoldása? Erre vonatkozóan több elmélet is létezik:
  • Lehet, hogy a piramis építői szándékosan hagyták ki a padlólapokat, hogy egy üreget hozzanak létre a kamra alatt. Ez az üreg talán egy rituális célt szolgált, vagy talán egy titkos kamra bejáratát rejti.
  • Az is lehetséges, hogy a padlólapok egy későbbi időpontban eltörtek vagy megrongálódtak, és el kellett őket távolítani. Ez talán egy rablási kísérlet során történt, vagy a piramis belsejében végzett ásatások következtében.
  • Egy harmadik elmélet szerint a lyukakat a piramis belsejében rejlő víz elvezetésére használták.

Mit tudunk a Királykamra alatti üregekről?

Az üregek mérete és alakja nem pontosan ismert. A korai felfedezők beszámolói alapján úgy tűnik, hogy az üregek több méter mélyek és összetett alagútrendszert alkotnak.

Az 1990-es években egy kutatócsoport engedélyt kapott arra, hogy leereszkedjen a Királykamra alatti üregbe. A kutatók felfedeztek egy keskeny alagutat, amely egy lefelé vezető lépcsősorhoz vezetett. A lépcsősor egy kamrába vezetett, amelynek falai tele voltak hieroglifákkal. A kutatók nem tudták megfejteni a hieroglifákat, de úgy vélik, hogy azok a piramis építésével kapcsolatos információkat tartalmazhatnak.

​[[gizai-piramis-padlolap-kiralykamra-terme]]

A rejtély továbbra is megoldatlan

A Nagy Piramis Királykamrájának padlója alatt rejlő üregek továbbra is rejtélyt jelentenek. A kutatók nem tudják pontosan, hogy mi a céljuk, hogyan keletkeztek, és mit rejtenek. A jövőbeli kutatások talán fényt derítenek a piramis ezen rejtélyes aspektusára.

Érdekességek:

  • A Királykamra padlójában található lyukakat először 1837-ben fedezték fel.
  • Az 1990-es években a kutatók egy robotot küldtek le a Királykamra alatti üregbe. A robot felfedezett egy eddig ismeretlen kamrát, amely tele volt törmelékkel.
  • A piramis belsejében végzett kutatások továbbra is folynak. A kutatók reménykednek, hogy egy napon megfejtik a Nagy Piramis összes rejtélyét.

 

Forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás