promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a fotó Petőfi Sándor egyetlen gyermekéről, elképesztő a hasonlóság
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gyermek a forradalom évében, 1848-ban született, méghozzá december 15-én.

Petőfi az érdeklődés középpontjába került Rákay Philipék filmje, a Most vagy soha! kapcsán, a Google-ben a költőre való keresések a virágkorukat élik, ás bizony a magyar nagyközönség most szembesül azzal, hogy bizony elképesztően értékes dokumentumok, előadások és cikkek állnak kéznél, ha az 1848-as forradalom egyik legnagyobb alakjával szeretnénk megismerkedni.

A költő halálával kapcsolatban elképesztő információk kerültek napvilágra már korábban is.

Ám tartja magát a nézet.

Az elmúlt évtizedek során gyakran került elő a sajtóban az az állítás, hogy Petőfi Sándor valójában nem az 1848-as forradalom és szabadságharc során esett el, hanem sokkal távolabb, keleten, feltehetőleg Oroszországban hosszú éveket élt még meg. Petőfi Sándor fia, Zoltán, viszont kevésbé áll a figyelem és az érdeklődés előterében. Számos korabeli felvétel készült róla, melyek közül néhány a YouTube-on is fellelhető, ezen dokumentumok alapján nem kétséges a hasonlóság.

Petőfi Zoltán keresztapja amúgy Arany János volt.

Zoltán a szarvasi gimnáziumban tanult, majd egy időben csatlakozni kívánt egy vándorszínész társulathoz, bár ez végül nem valósult meg. Az 1860-as évek végén azonban színpadra léphetett, így apja hagyományait folytatva színészként is megmutatkozhatott. Őriznek tőle verseket is. Petőfi Zoltán élete viszont sajnos nem volt hosszú; tüdőbajban hunyt el 1870-ben.

Krúdy Gyula "Zoltán" című művében Petőfi Zoltán emlékét örökíti meg.

Zoltán életútja apja árnyékában telt, források szerint édesanyja, Szendrey Júlia már kiskorában nehezen birkózott meg vele, a fiú pedig később meglehetősen kicsapongó életmódot folytatott, ami idővel egészségét is megviselte. Bárhol is élt, apja legendás alakja mindig követte, gyakran összegyűltek körülötte az emberek, hogy a híres költő fiával találkozhassanak.

De hogy nézett ki Zoltán, és milyen érdekességeket tudunk még róla?

(via 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás