promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes fényképek: Petőfi Sándornak volt egy fia, aki elképesztően hasonlított a magyar forradalom költőjére
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ő volt Petőfi Zoltán, aki 1848. december 15-én született Debrecenben.

Petőfi Sándor kapcsán az elmúlt évtizedekben általában sokszor azzal voltak tele az újságok, hogy igazából nem is az 1848-as szabadságharc alatt vesztette életét, hanem távol Magyarországtól, keleten halt meg úgy, hogy még rengeteget élt.

Petőfi fiáról, Zoltánról viszont nagyon keveset lehet hallani, pedig a képi fordulat világában óriási közérdeklődésre tarthat számot, hiszen elképesztően hasonlított édesapjára. Rengeteg korabeli felvétel va fent, még a YouTube-on is összefuthatunk párral, ezekből pedig látszik az óriási hasonlóság.

Petőfi Zoltán keresztapja amúgy az egyi kleghíresebb magyar csúcsköltő, Arany János volt, később pedig Horváth Árpád történész lett a mostohaapja.

A fiú Szarvason járt gimnáziumba, majd csatlakozni akart egy vándorszínész csapathoz is, végül ez nem jött össze, ám az 1860-as évek végén bemutatkozhatott színészként is a közönség előtt. Apja örökségét vitte tehát tovább, még versei is maradtak fent. Petőfi Zoltánnak azonban nem adatott hosszú élet, 1870-ben halt meg tüdőbajban. Krúdy Gulya Zoltának című darabjában Petőfi Zoltán alakjának állít öröm emléket a művészet nyelvén.

Petőfi Zoltán egész életét apja emlékének árnyékában élte le, a források szerint édesanyja, Szendrey Júlia már gyermekkorában sem tudta kezelni a gyermeket, aki később igen kicsapongó életmódot folytatott, amelyet szervezete sem bírt egy idő után. Ahova költözött, mindenhol követte apja emléke, sokszor gyűltek köré az emberek, hogy megismerkedhessenek a legendás költő fiával.

(via 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás