promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átírhatja a történelemkönyveket a legújabb felfedezés, egy újabb Stonehenge-et találtak?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezés Peruban, egy másolatra bukkanhattak tudósok.

Peruban egy ősi kőtérre bukkantak a régészek, ami valószínűleg szertartások és rituálék helyszíne volt. A kutatások szerint a kőtér 5000 éves, ami azt jelenti, hogy régebbi, mint az inkák építményei. Ez a legrégebbi andoki építmény, megelőzi a Chavín de Huántart építését is közel 2000 évvel.

A kőtér arra utal, hogy az Andok vidékének népei már a történelem korai szakaszában is kapcsolatban álltak egymással, és megosztották egymással a szent helyek építésének tudását. A kőtér valószínűleg több kultúra számára is fontos hely volt, ahová áldozatokat bemutatni jártak.

A kőtér egy hegy tetején található, és nem volt földbe temetve, ezért nem ők fedezték fel. A kőtér építése az Andok térségében egy fordulópontot jelentett. A kőtér arra utal, hogy az addigi nomád népek letelepedtek, és növénytermesztésbe kezdtek.

A kutatók továbbra is vizsgálják a kőteret, és igyekeznek megfejteni a rejtélyét. Az építmény meglehetősen hasonlít a híres angliai Stonehengre, ráadásul nagyjából egyidőben is épült, ám kisebb kövekből, melyek legfeljebb másfél méteresek. A Stonehenge némelyik kövének föld feletti része akár a hét métert is eléri. Ugyanakkor a szakemberek továbbra sem tudják, pontosan milyen funkciót tölthetett be Cajamarca ősi építménye.

 Szeretnék megtudni, hogy melyik nép építette a kőteret, és pontosan milyen célokra használták. A radiokarbonos kormeghatározás alapján a kőtér i. e. 2750 körül épült, de a kutatók még nem találtak olyan régészeti leleteket a kőtér környékén, amelyek alapján azonosítani tudnák az építőket.

A régészek a jövőben további ásatásokat tervez a térségben, és reméli, hogy hamarosan fény derül a kőtér eredetére. Nem kizárt, hogy további misztikus leletekre bukkannak a jövőbeli feltárások során. 

 

Forrás: discovermagazine
 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás