promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitották a maják démoni piramisát, elborzasztó látvány fogadta a tudósokat
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mai napig sok kérdésre nincsen válasz a felfedezéssel kapcsolatban.

Mezoamerikában egymás mellett sorjáznak a gigantikus építmények, ám a maják és aztékok piramisaival kapcsolatban még kevesebbet tud a tudomány. Még annál is kevesebbet, mint az egyiptomi piramisokról. Valószínűleg rituális funkcióik voltak, némelyikben pedig híres uralkodókat temettek el, de a mai napig alig találtak maja királysírokat a régészek. Amikor azonban megtalálták a legfontosabb leletet, borzasztó látványban lehetett részük.

A Vörös Királynő sírjának megtalálása hatalmas szenzáció volt, ám rejtélyei a mai napig megfejthetetlenek.

A név pedig épp olyan bizarr, és annyira démonian hangzik, mintha Brendan Fraser A múmia következő részében már össze is csapna a múmiával Mexikóból. Érdekesség amúgy, hoyg terveztek egy negyedik részt, amely épp Mexikóban játszódott volna, ám a filmből végül a harmadik rész után nem lett semmi.

A Vörös Királynő testét Palenque területén találták meg egy piramis feltárása közben, és azt megállapították a tudósok, hogy a 7. században temették el a nagy tekintélyű nőt. A koporsót kinyitva viszont elképesztően különös látvány fogadta a régészeket, hiszen a nő maradványait vastagon vörös por borította.

A koporsó belseje ezzel a vörös anyaggal volt kibélelve.

A koporsó fedelén egy kis lyukat is találtak, és először ezen keresztül néztek be kamerával a maradványokhoz. A maják hitvilága szerint ez a kis lyuk (amit szaknyelven pszichoduktusnak hívnak) tette lehetővé, hogy a holtak az élőkkel ebszéljenek haláluk után is. A vörös por pedig az újjászületést, a feltámadást szimbolizálta, ezért került a majáknál a sírba ez a szín. Ráadásul a por mérgező is volt.

A nő kilétére a mai napig nem jöttek rá a felfedezők, nem tudjuk, hogy ki volt a tekintélyes hölgy egykor, és miért kapott szent helyen sírboltot. Végül a titokzatos és kalandfilmekbe illő Vörös Királynő elnevezéssel illették. Több tudós szerint a legendás Pakal király felesége lehet.

Íme az elképesztő lelet a sírból:

(Forrás: National Geographic, Femina)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás