promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült az egyiptomi Szfinx igazi neve, félelmetes minden porcikájában
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ egyik legtitokzatosabb építménye számtalan újabb rejtély gazdája.

A világot évszázadok óta lenyűgöző rejtélyekkel és elméletekkel megtöltő óriási, egyiptomi Nagy Szfinx az emberi kíváncsiság és csodálat tárgya. Nem csoda, hogy ez a hatalmas szobor Napóleon császár figyelmét is felkeltette, amit Ridley Scott nagyszabású filmje is megörökített.

Az idők során a Szfinx körül számos teória született, melyek szerint rejtélyek és titkok sűrűjébe vezethet ez a monumentális alkotás esetén egy sor kérdésre a válasz. Ezek között szerepelnek azok az összeesküvés-elméletek is, melyek szerint a Szfinx egy ősi civilizáció maradványa lehet, egy kapu az ősi bölcsességhez. Friss kutatások arra is rámutattak, hogy a Szfinx, melyet sokan az egyiptomi piramisok őrzőjeként ismernek, valószínűleg régebbi, mint korábban gondoltuk. Ezt a feltételezést víznyomok felfedezése erősíti meg az építményen, ami arra utalhat, hogy a Szfinx alapját természetes erózió formálta, amelyre később került a faragás.

Tradicionálisan azonban a tudomány és a szakértők arról mesélnek, hogy a Szfinx az ókori Egyiptom nagy fáraóinak sírjait védelmezi már Kr. e. 2500 óta.

Hiszen az ókori egyiptomi leírásokban nincs soha utalás sem a szoborra, a gigantikus alkotásra. Hiszen a szfinx a görög mitológia része, emberfejű és oroszlántestű lényre utal a mesékben, amelyek már évezredekkel korábban is nagyon népszerűek voltak. Így a szfinx elnevezés csupán kétezer éves lehet, korábban nem így hívták Egyiptomban az építményt. Rengeteg 4000 éves leírsát találtak a szakértők, de egy sem említi az építményt, nem is hivatkoznak rá.

Tudjuk, hogy mi lehetett az igazi neve?

Vannak feltételezések erre vonatkozóan.

A Nagy Szfinx valószínűleg egy istenség vagy egy fáraó képmása. Meglehet, hogy a neve Ruti, egy olyan mitikus lény, egy oroszlán, aki az alvilág bejáratánál ült, és őrizte a horizontot. De hogy nézhetett ki valójában? Vannak egészen elképesztő feltételezések is, amelyek közül többet láthattok is a videóban:

(via Smithsonian Magazine)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás