promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a mindent felülíró bizonyíték, ők építették az egyiptomi piramisokat, a világ legrejtélyesebb építményeit?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ legrejtélyesebb építményeinek titkát már évszázadok óta keresik, és mindig találnak bizonyítékot.

Kik építhették az egyiptomi piramisokat?

Számtalanszor visszatérő kérdés ez a történelem folyamán.

Ha nagy rejtélyekről beszélünk, amelyeknek a titkát szeretnénk tudni, akkor valószínűlag az első helyeken lennének az egyiptomi piramisok is, rengeteg kérdésünk lenne, többek között pedig az is, hogy kik építették ezeket a zseniális és lenyűgöző építményeket. Persze az utóbbi évtizedekben folyamatosan a földönkívüli kutatók is jelentkeznek a témában, de a szakértők számos tudományos bizonyítékot találtak már arra vonatkozóan, hogy emberek is felépíthették ezeket az alkotásoakt.

Egy új felfedezés most segít jobban megérteni azt is, hogy mindez hogyan történhetett.

Luxortól északra találtak egy gödröt, amely választ adhat a rámpaépítések technikájára is. Oszlopsorok mutatják az utat a mélybe, hiszen egy lejtős rámpát találtak, amelyen keresztül a gigantikus kőtömböket is mozgatták fel a felszínre a bányákból. A feltevés szerint faoszlopokat hazsnáltak az egyiptomiak a tömbök mozgatására. A rámpák amúgy már régóta a tudományos világ homlokterében vannak, hiszen ezek magyarázhatják, hogy lehetett ekkora kőtömböket mozgatni, ám ezidáig nem találtak erre bizonyítékot a sivatagban a kutatók,

ez az első alkalom, hogy ez megtörtént.

A most talált bánya is a piramisok építésének idejéhez kapcsolódik, így bizonyítékként szolgál a kutatóknak. A homokhoz pedig vizet is öntöttek, hogy  ezzel az okos kis trükkel csökkentsék a jelentős csúszási súrlódást, illetve ez a frappáns megoldás lehetővé tették azt is, hogy kevesebb munkaerővel tegyék meg ezt.

(via IFLScience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás