promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így nézett ki valójában az óriás Szfinx feje Egyiptomban? Sokkoló képek kerültek fel az internetre
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő elméleteket terítenek az interneten, a Szfinx tényleg csupa rejtély.

Az egyiptomi  óriási Szfinx a világ egyik legrejtélyesebb szobra, amely már évszázadok óta keríti újra és újra hatalmába az emberiség legcsodálatosabb elméit és koponyáit, nem véletlen, hogy Napóleon császár is csodálta a gigantikus csodát, és ennek a jelenete bekerült Ridley Scott monumentális alkotásába is,

amely a császár felemelkedéséről és bukásáról szól, és 2023 egyik legjobban várt alkotása volt a mozikban.

A Szfinxről az elmúlt időszakban is számtalan elmélet látott napvilágot, amelyek szerint valami nagy titok lappanghat a mélyben, az összeesküvés-elméletek hívei szerint egy régi civilizáció egyik nagy alkotása lehet, és egyfajta kulcs a régiek nagy tudásához is, ám sok új kutatás is próbált arra bizonyítékokat gyűjteni, hogy a Szfinx, az egyiptomi piramisok őrzője valójában sokkal idősebb lehet, mint azt gondoljuk, ezt pedig azzal próbálják bizonyítani, víz nyomait találhatták meg az építményen, így az is meglehet, hogy egy természetes képződmény vájhatta ki az építmény alját, és erre kerülhetett rá a faragás.

Ám a tradíció szerint a szfinx az ókori Egyiptom nagy fáraóinak sírjait védelmezi i. e. 2500 óta.

Azonban napjainkban sok vita folyik a szobor eredetéről és természetéről. Mint már korábban írtunk róla, tehát sok tudós szerint az eróziós minták azt mutatják, hogy a Szfinx valójában századokkal, ha nem évezredekkel korábban készült. Mások pedig egészen meghökkentő elméletekkel álltak elő, mely szerint a fej aránytalan méretei arra utalnak,

hogy eredetileg nem is Szfinxet, hanem egy oroszlánt vagy talán Anubiszt, a halottak istenét ábrázolta. 

Sok kutató jutott erre az elképzelésre az alapján, hogy a test és a fej arányai nem illenek egymáshoz.

Az ókori Egyiptomban a szfinx általában oroszlántestű és emberi fejű lényként volt ábrázolva, bár más kultúrákban változó megjelenéssel rendelkezett. Egyes elméletek szerint a Gízai Nagy Szfinx eredetileg oroszlánfejjel rendelkezett, amit később emberfejjé alakítottak át, így lett az emberfejű Szfinx, amit ma ismerünk​.

Tutanhamon sírjában pedig 100 évvel ezelőtt találtak olyan szobrokat, amelyek arra utalhatnak, hogy a Szfinx valójában Anubisz istent ábrázolhatta.

Íme néhány kép, amely ezek alapján elképzelte, hogy nézhetett ki valójában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás