promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Nagy Szfinx tetejéről kiszivárgott egy fura videó az internetre, őrületes találgatások indultak be
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha belegondolsz, te láttál már képet arról, hoyg van-e valami a tetején? Merthogy van.

Ha Egyiptomról van szó, akkor a nagy piramisok mellett mindenki valószínűleg a Szfinxet mondaná, mint elképesztő csoda, vagy egy olyan látványosság, amelyet életedben egyszer legalább látni kell. A titokzatos építmény nem is illeszkedik bele a tájba, furán tornyosul a piramisok mellett, miközben a funkciójáról nagyon kevesen tudnak igazából, miért is építették oda, ahova? A szfinxet amúgy 4500 évvel ezelőtt építették, így nem csoda hogy a történelem folymaán bizony jónéhányszor szinte majdnem teljesen a homok alá bújt, Napóleon katonái például csak a fejét láthatták, hiszen akkoriban majdnem teljesen a homok alá süllyedt az építmény.

Az orrát pedig valamelyik évszázadban diekt verhették le a rombolások közepette.

És hogy mégis mi a rendeltetése? Őrzi a piramisokat az emberfejű és oroszlántestű élőlény. A szakértők szerint igazából hátramaradt kövekből készítették el a piramisépítések közepette. Azt viszont nem lehet pontosan tudni, hogy Hufu vagy Hafré fáraó ideje alatt épült, feltételezhető azonban, hogy az aktuális uralkodó arcképe is egyben a Szfinx feje.

Persze vannak alternatív elméletek is azzal kapcsolatban, hogy igazából 12 ezer évvel ezelőtt épült, egy régi civilizáció utolsó megmaradt emléke, és igazából a belseje őrzi az emberiség egyik legnagyobb titkát, tudását. A 12 ezer éves elmélet pedig arra is visszamegy, hogy a Szfinx oldalán erózió nyomai láthatók, tehát víznek kellett érnie a szobrot, ez pedig Egyiptomban az i. e. 8000 előtt volt csak lehetséges ezen a helyen. Ám már ennek az elméletnek is kiadták a cáfolatát, miszerint a a Szfinx köveit tették rá egy olyan alapzatra, amely már 12 ezer évvel is ott volt azon a helyen.

És hogy mivel igazolják az elméletkészítők azt az elméletüket, hogy a Nagy Szfinx igazából bejárat egy ősi világba vagy ősi tudáshoz? Hogy van bejárata, méghozzá a feje búbján, és ezt sok fotón vélik felfedezni, amelyik néha megjelenik a képeken, amelyeket felülről készítenek a Nagy Szfinxről.

Ám mindenre van más magyarázat is, a józanabb elképzelések szerint például ez a bejáratnak vélt fedő csak egy régen elveszett szoborelem rögzítésére szolgáló lyukat takar el, az óriási kőelem (talán egy korona) pedig itt csatlakozhatott az építményhez, amelyben amúgy belül tényleg üregek vannak, csak nem vezetnek ősi világokba. A YouTube-on néha találkozhatunk ilyen videókkal is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás