promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
4500 éves, furcsa pózban fekvő lány maradványait találtak meg Stonehenge-nél
Borítókép:  Brooke Bell / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kutatók elképesztő dolgokat találtak a rejtélyes építmény mellett.

Egy húszas éveiben járó lány maradványait találták meg a rituális hely környékén. A csontváz összekuporodva feküdt egy edény körül, amelyet valószínűleg főzésre használhattak. A régészeti munka azért kezdődött, mivel az építményhez közel hamarosan megkezdődik egy alagútépítés is, amely egy gyorsforgalmi út része lesz. Az építkezés amúgy hatalmas vitákat váltott ki a szigetországban,

és még mindig sokan támadják a megépítését, mivel veszélyezteti az értékes régészeti hely környezetét. A környezetben is visszafordíthatatlan károk keletkeznének, miközben ellehetetlenítenék a térség egy részében a régészeti munkát is, így pedig Stonehenge örök rejtély maradhatna.

Kép: © Wessex Archaeology

A tudósok azt feltételezik, hogy a Stonehenge környéke folyamatosan lakott helyszín volt, különböző népek váltották egymást az évezredek során. Ők különböző szakrális célokra használhatták a rejtélyes építményt is. A kutatók a csontokon kívűl kerítések és árkok nyomaira is bukkantak, amelyek valószínűleg az itt élők kis udvarait választhatták el egymástól, illetve az itt felhúzott kisebb települések határait jelölhették ki.

Ráadásul lehet, hogy a most felszínre hozott emberek részt vehettek az építkezsében is, hiszen a kutatók szerint Stonehenge-t évtizedeke alatt sikerült felépíteniük.

(via Livescience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás