promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Könyörögtek az Android tulajdonosok, rengeteg bosszúságot okozott: most sok-sok év után a Google végre meghallgatta az imákat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évek óta esedékes volt már a frissítés, a Google végre rászánta magát.

Az Android alkalmazáson belüli böngészés hamarosan sokkal kényelmesebb lesz az Android készülékeken, mivel végre nem lesz gond, ha hirtelen be kell zárnia egy lapot. A Chrome custom tabs nevű funkció hatalmas fejlesztést kap, ami az Android alkalmazáson belüli böngészést teszi még gördülékenyebbé. Bár sokaknak egyáltalán nem cseng ismerősen ez a név, szinte mindenki használja. A custom tabs ez egy olyan gyakran használt funkció, ami lehetővé teszi, hogy egy alkalmazásban lévő hivatkozás úgy nyíljon meg, hogy közben nem lép át a Chrome böngészőbe.

Például, ha a Messenger appban megnyit egy, az ismerőse által küldött weboldalt, az azonnal megnyílik a Messengeren belül – és nem lépteti át a rendszer a Chrome alkalmazásba. Ez csak egy példa, de az androidos alkalmazások zöme él ezzel a funkcióval.

Azonban a custom tabs évek óta nem kapott jelentős fejlesztéseket, és bizonyos tekintetben már elavultnak számított.

Például, ha valaki szeretne visszaugrani az alkalmazásba, teljesen be kellett zárnia a megnyitott böngészőlapot – így minden, esetlegesen beírt adat is elveszett.

Sokan úgy oldották meg a helyzetet, hogy inkább külön megnyitották az oldalt a Chrome böngészőben, hogy ott ne vesszen el az oldal.

Ez azonban hamarosan a múlté lesz, mivel a Google végre fejleszti a beépített böngészőt. Így a böngészőlapokat már kicsinyíteni is lehet – írja az az Android Police-ra hivatkozva a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy ha vissza szeretne térni az alkalmazásba, például valamilyen adatért, akkor a megnyitott böngészőlapot a bal felső saroknál lévő, lefelé mutató nyíl megérintésével „ledobhatja”. Ezzel a Google fejlesztői rengeteg bosszús pillanatos spórolnak meg a felhasználóiknak, akik már évek óta könyörögtek egy hasonló frisstzésért.

Ez a bizonyos oldal egy lebegő panellé válik, hasonlóan a videós appok kép a képben (PiP) funkciójához. A panel mozgatható, méretezhető, és látszik rajta a megnyitott oldal logója, címe, és a hivatkozás is.

Értelemszerűen, bármikor újból megnyitható, és akár véglegesen be is zárható – ehhez csak le kell húzni a képernyő legaljára.

Mivel a funkció a Chrome technológiáján alapul, a böngészőt kell hozzá  frissíteni. Érdemes tehát mielőtbb frissíteni a böngészőt, a széleskörű bevezetés mostanában indult csak el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás