promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vége az iPhone egyediségének, a következő operációs rendszer már sokkal jobban hasonlít egy mezei Androidra
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Búcsút inthetünk a Safarinak? Google Térképek kerül az Apple térképes alkalmazásának helyére?

Az uniós digitális piacokról szóló jogszabály, a Digitális Piactörvény (DMA), március elején lépett hatályba, és azóta az Apple frissítette az iOS-t a 17.4-es verzióra, hogy alkalmazkodjon az új előírásokhoz, az operációs rendszer számos ponton máris alkalmazkodott az uniós követelményeknek.

A jövőben azonban még több olyan újítást fog bevezetni a cég - kizárólag az Európai piacokon - ami egyre inkább az Androidos rendszerekhez fogja hasonlóvá tenni az eddig külön utakat járó iOS-t.

A mostani frissítés rögtön számos változást hozott magával, például lehetőséget biztosít alternatív alkalmazásáruházak használatára (tehát vége az App Store monopóliumának), új fizetési rendszerek integrálására és más webmotorok használatára (eddig valójában a Chrome vagy a Firefox is a Safari Webkit nevű motorját volt kénytelen használni az iPhone-okon).

Azonban a fejlesztések nem állnak meg itt, és az Apple tervei szerint további lépéseket tesznek a DMA-nak való megfelelés érdekében, egy olyan eszköz létrehozásával, amely segítségével akár könnyebb is lesz az iPhone-ról androidos készülékre váltani.

Ez az eszköz azonban még nem elérhető, és várhatóan csak 2025 őszére készül el.

A vállalat most egy 12 oldalas dokumentumban ismertette azokat a a változtatásokat, amitől az iOS még jobban fog hasonlítani a jövőben egy mezei Androidra.

 A dokumentumból kiderül, hogy 2025 márciusáig az alapértelmezett navigációs alkalmazást is meg lehet változtatni, például az Apple Térképről más szolgáltatóra, például a Google Térképre. Továbbá most először a Safarit is törölni lehet majd a rendszerből, és helyette más böngészőt, például a Chrome-ot lehet telepíteni. A böngészési adatok átvitele is lehetséges lesz a Safariból más böngészőbe.

Ezek a változtatások valójában a felhasználók érdekeit szolgálják, hiszen több választási lehetőséget kínálnak, ugyanakkor az iOS egyik fő vonzerejét korábban pont a zárt rendszerek jelentették.

Nem csoda, hogy a vállalat más piacokon nem is tervez efféle változtatásokat, valamint az új funkciók egy része használhatatlanná válik z EU határain kívül (péládul az App Store-on kívüli vásárlás). A szabályozói nyomás nélkül aligha hajtották volna végre ezeket a jelentős változtatásokat.

Forrás: HVG.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás