promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos lyuk rejtette az egyiptomi piramisok építésének titkát, már mindent tudunk
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók lépcsőket is találtak a sivatag mélyén.

A közbeszédben gyakran felmerülő legendák az egyiptomi piramisok építésének körülményeiről sokakat arra a következtetésre vezetnek, hogy ezek mögött földönkívüli beavatkozás állhat. És persze erre a vélekedésre jócskán építenek korunk népszerű dokumentumfilmjei is. Ez az a zsáner, amelyben számtalan lehetőség van arra, hogy a tudományos bizonyítékokat megkerülve készítsenek hatalmas népszerűségre szert tevő szériákat. 

Nem véletlen tehát, hogy a csatornákon csak úgy sorjáznak ezek a sorozatok.

Az érvelés általában meggyőző, mivel az ellenérvek gyakran hiányoznak, csakúgy, mint a régészek a műsorból.

De milyen bizonyítékok vannak például a piramisok építésére, hogy az egyiptomiak munkáját dicsérik a monumentális alkotások?

A szakértők gyakran cáfolják ezeket a látszólag hihető teóriákat, és számos összeesküvés-elmélet ellenére a tudomány számos bizonyítékkal alátámasztott felfedezést tett a valódi építési módszerekkel kapcsolatban.

Az IFLScience beszámolt arról, hogy a régészek hogyan találtak bizonyítékokat az ókori egyiptomiak által használt építési technikákra. Különös figyelmet szentelnek a sivatagban talált, a hatalmas kőtömbök mozgatását elősegítő lépcsőszerű szerkezeteknek. Ezeket a bizonyítékokat Hatnubban, egy régi alabástrombányában fedezték fel, amelynek fénykora a gízai nagy piramisok, köztük a Hufu-piramis építésének idejével esik egybe. A bányarendszer felfedezése azt sugallja, hogy az ókori egyiptomiak képesek voltak nagy kőtömböket mozgatni meredek lejtőkön is. A munkások köteleket is használtak ezekben a bányákban, hogy a tömböket a felszínre juttassák.

Még érdekelnek különleges dolgok az ókori egyiptomiakról?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás