promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális átverés: hamis sírt tártak fel Egyiptomban, ilyen még nem történt egy ásatáson sem
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A régészek felnyitották az egyiptomi sírt, de hamis volt.

 

Egyiptomban elfogatóparancsot adtak ki egy ravasz bűnbanda ellen, akik kifinomult tervvel próbálták átverni a régiség kereskedőket. Ezek a merész csalók mindent bevetettek annak érdekében, hogy megalkossanak egy hihető hamis egyiptomi sírt, aminek majdnem mindenki bedőlt. A merész bűnözőket aztán egy domboldalon fogták el egy sivatagi területen, éppen a történelmi Al Hibah városának határában.

Al Hibah városa, amely a Kairótól délre fekvő Beni Suef kormányzóságban található, az ókori egyiptomi városok egyike volt. A város stratégiai elhelyezkedése a Nílus mentén dél felé fontos védelmi ponttá tette az ókori Egyiptomban. Nagy, körbezárt falát valószínűleg a 20. dinasztia idején (körülbelül Kr. e. 1080–1074 között) építette egy Herihor nevű főpap XI. Ramszes fáraó uralkodása alatt. A város fontos településként szolgált a harmadik átmeneti korszakban, hadi és vallási jelentősége az idővel növekedett.

Al Hibah-t később további erődítményekkel bővítették, amelyeket a seregparancsnokok és Amun papjai építettek, míg I. Sesostris fáraó egy Amun istennek szentelt templomot építtetett a városban. Itt dolgoztak ki a bűnözők egy hamis sírt, hogy becsapják a kincsrablókat.

Az Al Hibah-i hamis egyiptomi sírban több ókori kinézetű szobrot találtak egy 2 méter mély gödör körül, amit csavarozott fémgát védett. További vizsgálatok kimutatták, hogy a hamis egyiptomi sír három kamrájában található szobrok és feliratok modern alkotások, nem ókori régiségek.

2018-ban az egyiptomi rendőrség ugyanebben a kormányzóságban jelentős leleplezést hajtott végre, amikor elfogott két régiségkereskedőt, akik hatalmas mennyiségű ókori egyiptomi régiségekkel rendelkeztek. Az értékek között szerepeltek görög-római érmék, szarkofágok, arany szobrok és büsztök, valamint ushabti szobrok.

(forrás: Ancient Origins)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás