promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntő bizonyíték az egyiptomi piramisok építésére, a sivatag mélyén bukkantak rá a hosszan elnyúló kövezett útra
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szakértők sem gondolták volna, hogy ilyet találnak.​

Az elmúlt évtizedekben megsokszorozódott azok száma, akik valamiféle fantasztikumot kötnek az egyiptomi piramisok építéséhez, de ők a maja és azték piramisok építésével kapcsolatban is sokszor meg vannak győződve, hogy csakis óriások építhették azokat. Gyakran találkozhatunk már ezekkel az elméletekkel nagyon késői órákban ismeretterjesztő dokumentumfilmeket vetítő csatornákon is.

Pedig számtalan bizonyítékot találtak már a kutatók az elmúlt évtizedekben arra vonatkozólag, hogy valójában hogy építhették a piramisokat. Korábban eszközök is felszínre buktak, múzeumok mélyén találtak a kövek megmunkálására alkalmas tárgyakat, de előkerült egy napló is, egy több ezer éves leírás a munkafolyamatokról.

Most mit találtak a kutatók a sivatag mélyén?

Egy elképesztő utat.

Az út akár 4600 éves is lehet, és egy bazaltbányából vezet a közép-egyiptomi Moeris-tóhóz, amely összeköttetésben állt a Nílus egyik régi ágával is, így a bányából a köveket az úton szállították el a tó partjára, amely egyes szezonokban a Nílus ágához is csatlakozott, így hajóra téve vitték a piramisokhoz, ahol megmunkálták azokat. Az itt hajóra tett köveket többek között fáraók szarkofágjaihoz, piramisok és templomok burkolásához is használták több ezer éve Egyiptomban.

Ez az egyetlen út, amelyet ismerünk a sivatagban Egyiptomban, a munkások látszólag mindent felhasználtak, hogy elkészüljön, így pedig sok helyen ne ma legszebben és hézagmentesen rakták azt. A szakértők nem is gondoltak rá, hogy az egyiptomiak ilyen utakat is építettek a sivatagba.

(via IFL Science)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás