promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A sírrablók sem nyúltak hozzá, meghökkentő maradványokat találtak egy maja piramisban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő, hogy a tudósok mire bukkantak egy ősi maja sírhelyben.

A királyi maszkok története több száz évvel ezelőtti időkre nyúlik vissza. A maszkokat általában akkor viselték, amikor a király vagy királynő hivatalos ünnepségeken vagy rendezvényeken jelent meg.

A maszkok eredetileg azért voltak használatban, hogy a király vagy királynő ne legyen teljesen felismerhető az alattvalók számára. Ez lehetővé tette számukra, hogy névtelenül vegyenek részt a közösségi eseményeken, és így közelebb kerüljenek a népükhöz.

Most a régészek ásatások folyamán felfedeztek Chochkitamban, egy kevéssé ismert maja településen egy jáde maszkot, amely egy maja királyé volt. A folyamatban lévő ásatások során egy királyi piramis belső kamrájában sírrablók által figyelmen kívül hagyott területen találtak egy emberi koponyát, koporsó alakú kőládát és számos jáde temetkezési tárgyat. Az egyik csonton faragvány látható, amely az uralkodót ábrázolja egy maja istenség fejével.

A régészek szerint ez a maja király része lehetett a Tikal és Teotihuacán uralkodói házának, ami rendkívül izgalmas felfedezés és a tudósok izgatottan várják a további feltárásokat, amik alapján többet megtudhatunk a maja kultúráról.

Az első dokumentált eset a királyi maszkok használatáról az ókori Egyiptomban történt, amikor a fáraók olyan maszkot viseltek, amely elkülönítette őket a többi ember közül. Az ókori görög és római kultúrában is hasonlóképpen használták a maszkokat a királyi családtagok. A középkorban a maszkok használata továbbra is jellemző volt a királyok és királynők között. Ezek a maszkok sokszor valódi aranyból, ezüstből vagy drágakövekből készültek, és gazdagon díszítették őket. Egyes királyi maszkok a vallási szertartások során is viseltek, hogy a király vagy királynő isteni jelentőségét hangsúlyozzák.

A maszkok a 19. században kezdtek kikopni a divatból, és mára már szinte teljesen eltűntek a királyi családok viseletéből. Azonban a múzeumokban és a gyűjteményekben továbbra is megtalálhatók régi királyi maszkok, amelyek emlékeztetnek az egykori hatalom és gazdagság koraira.

Forrás: heritagedaily

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás