promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehullt a lepel minden idők legnagyobb átveréséről, milliók hitték el, hogy amit látnak egy valódi csoda
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egész Amerika a csodájára járt a különleges felfedezésnek, ami pusztán egy erősen sikerült tréfa volt.

Több mint 150 évvel ezelőtt egy igen brutális átverés híre járta be a világsajtót. Minden azzal kezdődött, hogy 1869-ben szenzációs régészeti felfedezésről számoltak be, mely szerint egy New York állambeli farmon egy háromméteres emberszerű lény megkövült maradványaira bukkantak, mely bizonyíthatja, hogy valóban léteztek az óriások, akik az Ószövetség szerint az özönvíz előtti időkben a Földet lakták.

Mondanunk sem kell, hogy a hihetetlen lelet felfedezőiről később kiderült, hogy egy nagyszabású és frappáns átverés áldozataivá lettek.

Így kezdődött minden

A New York államban található Cardiff falucskában élő gazda,  William C. „Stub” Newell,1869. október 16-án éppen kutat ásatott a farmján, amikor a munkások ásója váratlan akadályba ütközött. A felfedezésről először azt hitték, hogy egy halott indián tetemére bukkantak, azonban tovább vájva a talajt egy nagy méretű, különleges szoborra emlékeztető kőtárgy került felszínre, mely azonnal hatalmas érdeklődést váltott ki.

A mintegy három méter magas, kb. 1300 kilogramm súlyú tárgy pedig egy óriási, humanoid férfi megkövesedett tetemére emlékeztetett; az „illető” görnyedt pózban hevert, arcán különös mosoly tükröződött, jobb kezével pedig az ágyékát igyekezett takarni.

A hatalmas szoborról készült fotókat az alábbi videóban meg is nézheted!

A hihetetlen felfedezés híre gyorsan természetesen elterjedt a környéken, és azonnal tömegek érkeztek megtekinteni a néhai óriás földi maradványait. Nem is csoda, hogy az élelmes Newell másnap sátrat húzatott fel a furcsa objektum köré, és 50 centet kért a látogatóktól, akik cserébe negyedórán keresztül megtekinthették a megkövesedett óriást. 

A rejtélyes szobor azért keltett ekkora visszhangot, mert a sajtóban az a nézet terjedt el, hogy a furcsa tetem a Teremtés könyvében említett óriások egyikének földi maradványa lehetett, akiket Isten az özönvízzel kiirtott a Föld színéről. A laikusok és a szenzációhajhász újságírók mellett azonban néhány tudományos szaktekintély is Cardiffba utazott, hogy megfejtse a különös lény titkát, a Yale Egyetem paleontológusa, Othniel C. Marsh ugyanakkor friss vésőnyomokat vélt felfedezni a kőóriáson, és ki is jelentette, hogy egyértelműen hamisításról van szó.

Így derült ki az átverés

Ennek az igen különös ügynek végül két hónappal a cardiffi óriás felbukkanását követően, december 10-én lett vége, amikor egy New York-i szivargyáros, nevezett George Hull nyilvánosan beismerte, hogy a kőalak az ő munkája, és puszta tréfáról, átverésről van szó, ami valljuk be igencsak erősre sikeredett.

Hull, ugyanis, aki egyébként meggyőződéses ateista volt, és nyíltan kiállt Darwin evolúcióelmélete mellett, egy iowai üzleti útja során vitába keveredett egy helyi metodista lelkésszel, a pap pedig mindenáron igyekezett meggyőzni őt, hogy a Bibliában foglaltak szó szerint értendők és a világ teremtése a mózesi könyvekben leírtak szerint történt,  Darwin állításai pedig tévesek.

A vita során az özönvíz előtti óriások is szóba kerültek, ennek ihletésére döntött úgy Hull, hogy bebizonyítja, mennyire könnyen rászedhetők az emberek.

A jó humorú és vagyonos üzletember ezért meg is vásárolt egy öttonnás gipsztömböt az iowai Fort Dodge-ban található kőbányából – a bánya tulajdonosának azt hazudta, a tömb egy Abraham Lincoln-szoborhoz kell –, majd felbérelt egy chicagói márványkereskedőt, aki két szobrásszal kifaragtatta a gigantikus emberalakot. Az óriás figurájához maga Hull állt modellt, és kifejezetten ügyelt rá, hogy az alak a legapróbb részleteiben is valósághű legyen, még a bőr pórusait, redőit is leutánozták tűszúrásokkal, végül kénsavval és nyomdafestékkel kezelték a szobrot, így érték el annak megviselt, sok évezredesnek tűnő állapotát. A szivargyáros összesen mintegy 2600 dollárt (mai áron kb. 53 ezer dollárt, vagyis kb. 18 millió forintot) költött a nagyszabású átverés kivitelezésére.

Ilyen szintű átverésről pedig azóta sem hallottunk soha ez teljesen biztos.

Forrás: Dívány

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás