promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezzel az eszközzel vécéztek az ókori egyiptomiak a piramisok árnyékában évezredekkel ezelőtt
Borítókép:  Profimedia/ IMAGO
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mindennapi használati tárgyak szinte ismeretlenek az emberek előtt.

Valószínűleg nem követünk el nagy hibát, ha arra tippelünk, hogy az ókori nagy kultúrák esetén a nagyon nagy felfedezéseket ismerjük. Hallottunk már arról a papiruszról, amely közel 4500 éves, és végre elmondja nekünk, hogy épülhettek a piramisok, illetve a híres múmiák és szarkofágok felfedezéséről is nagyon sokat tudunk. Ám az olyan apró dolgok mellett pedig észrevétlenül elmegyünk, amelyek a mindennapi élethez tényleg sokkal közelebb vannak.

Ilyen az a tárgy, amelyet az ókori egyiptomiak több ezer évvel ezelőtt használtak ahhoz, hogy a szükségleteiket kielégítsék.

A múzeumok pedig roskadásig vanna kezekkel a tárgyakkal, és bizony tényleg sokkal részletesebb megvilágításba helyezik a történelem vonalán az egyiptomiak kultúráját és mindennapi szokásaikat. Több mint 3000 éves az a tárgy, ami felfedi előttünk a mindennapok egy nagyon is hétköznapi vonulatát, és ami így sokkal közelebb visz minket az ókori Egyiptom világához, a hétköznapi emberek és a hétköznapi tevékenységek köréhez.

A leggazdagabb egyiptomiak számára adott volt a házaknál a fürdőszoba, ennek pedig külön helyiséget tartottak fenn. A szegényebb réteg esetében csupán egy szerényebb, fából készült zsámolyról volt szó. A gazdagabbak esetében pedig egy mészkőből készült ülőke is dukált az összetett(ebb) szerkezethez. Az ülőke alatt egy kis tartó lehetett, ebben homok volt elhelyezve, és ez tárolta tehát az ürüléket, amit rendszeresen ürítettek ki.

A tudósok találtak is ilyen tárgyat több ezer évvel ezelőttről, a Ranker cikkében pedig láthatjátok is egy beágyazott képen, hogy néz ki ez az eszköz, amit találtak a tudósok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás