promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Régebbi, mint a piramisok, és rejtélyesebb, mint a Stonehenge: a gigantikus máltai kőtemplom, amiről még te sem hallottál
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A helyszín egyszerre félelmetes és lenyűgöző.

A festői Málta szigetén található Ġgantija - a furcsa név egy félelmetes ősi építményt takar, amely titokzatos aurájával és mély történelmi jelentőségével továbbra is rabul ejti a látogatókat. Ebben a cikkben egy utazásra indulunk, hogy megfejtsük a rejtélyeket és felfedezzük Ġgantija gazdag örökségét, amely a mai napig bizonyítja emberiség ősi leleményességét és építészeti képességeit.

Ġgantija (máltai nyelven: óriás) egy megalitikus templomkomplexum, amely a Földközi-tengeri Gozo szigetén található, a máltai szigetvilág része. A templomkomplexum Gozo buja tájai között fekszik, gyönyörű dombos környezetben.

A templomkomplexum két fő templomépítményből áll, az északi és a déli részből, amelyeket masszív mészkőtömbökből építettek. Ezek a templomok a neolitikumból származnak, így a világ legrégebbi szabadon álló építményei közé tartoznak, még az egyiptomi piramisokat is megelőzve.

A Ġgantija építése során tanúsított precizitás és kézműves munka figyelemre méltó, figyelembe véve az ősi civilizációk rendelkezésére álló eszközöket és technikákat. A masszív kőtömböket, amelyek némelyike többszáz tonnát nyom, nagy szakértelemmel faragták ki és illesztették egymáshoz habarcs használata nélkül, megmutatva az építők fejlett építészeti tudását.

Ġgantija eredetét és célját továbbra is rejtély övezi, történelmi jelentőségét azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni. A régészeti bizonyítékok arra utalnak, hogy a templomok Kr. e. 3600 és 2500 között épültek, tehát több mint 5500 évesek.

A tudósok úgy vélik, hogy Ġgantija vallási és szertartási központként szolgált az ősi máltai nép számára, valószínűleg termékenységi rítusok vagy égi imádat helyszíne volt. A templomok napfordulókhoz és napéjegyenlőségekhez való igazodása arra utal, hogy komoly tudással rendelkeztek a csillagászat terén és az évszakok ciklusaival kapcsolatban is.

Ġgantija óriási kulturális és spirituális jelentőséggel bír a máltaiak és az országon kívüliek számára. A templomkomplexum az ősi bölcsesség, a rugalmasság és az isteni tisztelet szimbóluma. Kézzelfogható kapocsként szolgál közös emberi örökségünkhöz, emlékeztetve bennünket az értelem és a transzcendencia folyamatos keresésére a történelem során.

A Ġgantija megszentelt falai között végzett rituálék és szertartások tükrözik az emberiség veleszületett vágyát, hogy kapcsolatba lépjen a természet és a kozmosz szent erőivel. A templomkomplexum egy letűnt korszak spirituális hiedelmeit és kulturális gyakorlatait testesíti meg, betekintést nyújtva az ősi civilizációk világképébe és kozmológiájába.

Kulturális jelentőségének elismeréseként Ġgantiját 1980-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, így biztosítva védelmét és megőrzését a jövő generációi számára. A természetvédelmi erőfeszítések továbbra is arra irányulnak, hogy megóvják a templomokat a környezeti romlástól, az eróziótól és az emberi behatásoktól.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás