promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli: a semmiből bukkant elő Európában egy 5000 éves gigantikus építmény a szárazság miatt, amit a spanyol Stonehenge-nek is hívnak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az építmény mér évtizedek óta a víztározó alján pihent, ám a szárazság most felszínre hozta.

Kevesen tudják Magyarországon is, de nem csupán egy monumentális megalitikus építményt tartanak számon a szakértők és tudósok a világon, hanem sokkal többet is, ráadásul a legfurcsább az egészben az, hogy a világ számos pontján találtak már a brit Stonehenghez hasonló, több ezer építményeket, amelyeknek funkcióját csak találgatják a tudósok. Kalndárként funkcionálhattak ezek az építmények, bár új régészeti feltárások egészen más megvilágításba helyezték a monolitokat az öket körülvevő rengeteg véres csata után.

Most egy monumentális megalit Spanyolországban bukkant elő az európát sújtó elképesztő aszály miatt, ami miatt például Magyarroszágon a Dunából is felszínre került egy, feltétlezhetőleg a második világháborúban elsüllyedt hajó roncsa.

A Forbes is megírta, hogy Spanyolország egyes részein 46 fokig is felkúszott a hőmérő higanyszála, így egy olyan megalitikus építmény bukott felszínre, amelyet már évtizedek óta nem láthattak az országban, mivel egy víztározó vizével elárasztották még évtizedekkel ezelőtt.

A tudósok teljesen megdöbbentek, hogy a felbecsülhetetlen értékű leletet újra a felszínen láthatják. A leletegyüttest Guadalperal kincsének is hívják, és a feltételezések szerint 5000 éves is lehet. Még az az 1920-as véekben fedezték fel, ám a Fanco-diktatúra alatt egy vidékfejlesztési projekt után került víz alá.

Így néz ki az elképesztő építmény:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás