promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: a Stonehenge-nél is ősibb, 7000 éves, elképesztő emberi építményt találtak Európában egy birtokon, ahol éppen avokádóültetvényt akartak kialakítani
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztően régi megalitikus építményre bukkantak Spanyolországban.

A Stonehenge Nagy-Britannia és az egész világ egyik legrejtélyesebb építménye, amelyet Magyarországról is évente ezrek keresnek fel, hogy megmártózzanak kicsit abban a látványban, amely képek után bizony nem jön át. A történelem előtti idők monumentális alkotása valószínűleg egyfajta kalendárként funkcionálhatott az ember létezésének hajnalán. A legrégebbi részei akár 5000 évesek is lehetnek.

Ám egy új kutatás szerint megeshet, hogy bizony valamiféle határvonalként funkcionálhatott az építmény a sziget törzsei között, vagy éppen valamféle egység mutatója lehet a véres belső harcok után. A szakértők ezen irányba azok után kezdtek el vizsgálódni, hogy rengeteg véresebb és kegyeteln csatára utalól leletet fedeztek fel a környéken. Ráadásul a Stonehenge környékén még több, hasonló megalitikus építmény is található.

Ám a dolgokat árnyalja továbbá az is, hogy Európa több pontján is találtak már ilyen megalitikus építményeket. Sőt, még Japánban is.

Pár nappal ezelőtt pedig Spanyolországban egy olyan területen, ahol avokádót szerettek volna termeszteni. A több mint 500 kőből álló építményt pontosan Dél-Spanyolországban találták, még a Stonehengnél is régebbi lehet, több mint 7000 éves. A hatóságok akkor bukkantak rá, amikor az avokádóültetvény gründolása előtt feltérképezték a területet potenciális régészeti leletek után kutatva.

A feltárások most kezdődtek el, és feltehetőleg jó pár évig fognak majd tartani.

(via National Geographic)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás