promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették Stonehenge rejtélyét, már nem titok az, amiről 300 éve megy a vita
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évszázadok óta folyik a vita már, nagyon sok elmélet jött fel.

A Stonehenge a világ egyik legrejtélyesebb építménye, amelynek kutatásával a mai napig is kutatók ezrei foglalkoznak. Nagyon sok a kérdés, miközben még több válasz van, mivel teóriák sokasága él egymás mellett. A legnagyobb kérdés mindig az volt, hogy milyen rendeltetése lehetett a gigantikus építménynek. Emellett pedig nagyon fontos kérdésként jött fel az is, hogy kik lehettek az építők, honnak jöttek ők.

A Stonehenge kapcsán az elmúlt évszázadban is nagyon sok elmélet született meg, sokan még azt is felvetették, hogy a kalendárium, így pedig az éggel való kapcsolat mellett lehetett valamiféle határkijelölő funkciója is, amely a helyi törzsek közötti békés együttélést hivatott elősegíteni. A Stonehenge környékén több temetőt is feltártak, amely szintén utalhat heves harcokra az építmény környékén.

De a kövek eredete is rejtély volt sokáig.

A monumentális sarsen kövekről nem tudták, hogy honnan hozhatták ezeket ide. Volt egy nagyon közkeletű elképzelés és teória, amely szerint a körülbelül a Stonehengtől 30 kilométerre lévő Marlborough Downs területről származhatnak, az építők innen hordták ide ezeket. 52 sarsen kőből 50 összetétele azonos volt, és ezek alapján a tudósok arra jutottak, hogy igaz volt a West Woods-i erdőből jöhettek a kövek, pedig korábban egy másik helyszínt jelöltek ki

Ám így a pontos helyet is meghatározták a hatalmas területen.

West Woods közelebb van Stonehenghez, ám így is hatalmas teljesítmény volt a kövek mozgatása fasínekkel, hiszen a kövek egyenként 10 és 30 tonna között vannak, és van, hogy 22 láb magasak. Azt is kimutatták a tudósok, hogy egy fejtésből származik valamennyi kő, amelyet a helyszínre mozgattak az építők.

De mégis hogyan építhették fel a nagy művet?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás