promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az űrből érkezett a Földre, az egyiptomi fáraó sírjában olyan eszközt találtak, amelynek anyaga meteoritból származik
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A lelet alaposan lázba hozta a tudósokat.

Az ókori Egyiptomi civilizáció régóta foglalkoztatja az emberiség képzeletét. Az ősi építészet csodái, mint a grandiózus piramisok és a lenyűgöző Gízai Nagy Szfinx, ma is állnak, és mindig emlékeztetnek minket az egykori óriási birodalom csodáira, és hihetetlen fejlettségére. A fáraók körüli mítoszok és rejtélyek továbbra is lenyűgözik az embereket, különösen pedig a halála után több ezer évvel igazi popkulturális ikonná váló Tutanhamon fáraó, akinek neve egyet jelent ma az egyiptomi régészet hőskorával.

Ez a felfedezés régészeti szenzációként robbant be, Tutanhamon múmiájának és sírjának gazdagsága és a sírban talált számtalan eszköz, mint például az arany halotti maszkja ikonikus karriert futottak be a világon.

A legkülönlegesebb, amit a sírban találtak.

A sírból előkerült számos kincs közül mégi az, amiről azóta is keveset hallani, de mégis a leginkább izgatja a szakértők fantáziáját, egy tőr, amelyen nem is olyan rég fontos vizsgálatokat végeztek.

Ennek a vizsgálatnak az eredményei számos meglepetést tartogattak.

A tőr éles pengéje rozsdamentes és homogén fémötvözetből készült, míg a markolata díszes, aranyból faragott. Az igazi meglepetés azonban a pengéjének anyagában rejlik. A röntgenfluoreszcens spektrometria vizsgálatok kimutatták, hogy a pengét valószínűleg vasmeteorit anyagából készítették még korábban. Ez pedig azt jelenti, hogy a Földön kívülről származik, egy meteorit darabjából szedték ki azt az ókorban.

A tőr készítésének technológiája és anyaga egyaránt figyelemre méltó. Az ókori Egyiptomban ekkor még nem rendelkeztek a szükséges technológiával a tőr elkészítéséhez, így a különleges tárgy valószínűleg diplomáciai ajándék volt, amelyet Tutanhamon nagyapja kapott még évtizedekkel ezelőtt, majd ez került hozzá az ifjú Tutanhamonhoz.

Hogy milyen, több ezer éves tárgyakat találtak még a fáraó sírjában?

(via Heritage Daily)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás