promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer éves titokzatos korong a föld alól, a Stonehenge rejtélyét is magyarázza
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

3600 éves a tárgy, amely a legelső ábrázolása az égnek, és nagyon sok mindent megmagyaráz őseink hitével kapcsolatban.

A Stonehenge rejtélye valószínűleg örökre rejtély marad majd az emberiség előtt, hiszen a több ezer éves építmény építtetőitől nem maradtak ránk feljegyzések, nem tudjuk pontosan, hogy mi lehetett az alkotók elsőszámú terve a rejtélyes kőmonstrum megépítésével. Ám ha már nemzetközi összefüggésben nézzük, akkor bizony nagyon sok mindent megtudhatunk a Stonehengeről is. És ezzel foglalkozik a Netflix egyik, óriási vitákat kiváltó dokumentumsorozata, az Embriség az emberiség előtt.

Kép: Profimedia

A film vitatott jeleneteitől és az egészet összefüggő történettől eltekintve azonban releváns lehet az a megállapítása, hogy az emberek az őskori kőmonstrumokat azért alkották, hogy ezek segítségével könnyebben kémlelhessék az eget. Az ehhez a korhoz kapcsolódó legősibb csillagtérkép 3600 éves, és Németországban találták, egy korong alakú tárgy, később pedig a megtalálás helyszíne után Nebrai korongnak nevezték el.

A tárgyat kardok és egyéb bronzkori tárgyak társaságában találták meg.

A Nebrai korong a világ legősibb csillagtérképe tehát, amin a Hold és a Nap is szerepel. sokak szerint pedig elsősorban egyfajta, naptárszámítást segítő eszköz lehetett, amelynek segítségével a holdnaptárat és a napnaptárat lehetett összhangba hozni. A Nap és a napfordulók is leolvashatók a Nebrai korongról, csakúgy mint a Stonehenge esetében is, amelynek kőkörei a Nap mozgásához igazodnak.

Szakértők egyéb, Stonehenghez hasonló építményt is találtak Európa északi részén, amely tovább erősíti azt az állítást, hogy az itt élő népeknél a Nap központi szerepet játszott a vallásukban és a hagyományaikban.

Érdekesség az is, hogy a kiképzéséhez használt anyagok közül a réz Salzburg környékéről, míg az aranybevonathoz használt anyag Erdély bányáiból származik.

Így néz ki az elképesztő tárgy:

(Forrás: EuronewsWikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás