promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Idegen harcosok az ősi egyiptomi hadseregben? Fura ősi kép került elő a föld alól, amely tudományos szenzáció
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különleges papirusz mesél a birodalom hadseregéről.

Az ősi Egyiptomi Királyság, a korabeli viszonylatban jelentős létszámú és erőteljes haderővel büszkélkedhetett, ami kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy évezredeken át megőrizhette befolyását a területén. Úgy tűnik, hogy körülbelül 3500 évvel ezelőtt külföldi harcosok is részt vettek a hódításokban, különleges papirusz mesél a birodalom hadseregének idegen aspektusáról, idegen légióról, illetve a birodalom és a Mediterráneum sűrű kapcsolatáról, amelyről nem esett szó eddig, hiszen ez a kapcsolat ismeretlen volt eddig a tudósok előtt.

Az Újbirodalom kezdetét jelentő 18. dinasztia i.e. 1550 körül került trónra, és körülbelül 250 éven át uralta Egyiptomot. Ebben az időszakban olyan uralkodók vezették a birodalmat, mint Ehnaton, Nofertiti és Tutanhamon. A birodalom területe ekkor volt a legnagyobb. Egy papiruszdarab alapján az egyiptomi hadsereg nemcsak helyi, hanem külföldi katonákat is foglalkoztathatott.

A képeken egyértelműen kivehető egy olyan férfi, aki eltérő megjelenésű, csúcsos, fülvédős sisakkal rohan a csatatéren. Ez új fejlemény.

Mégis honnan jöhetett az ismeretlen harcos?

Valószínűleg ez a figura egy mükénéi harcos, aki jellegzetes vadkanagyar sisakjában tűnik fel. Az ókori görög városállam az i. e. 16. században virágzott fel, és majdnem négy évszázadon keresztül létezett, míg végül a tengeri népek inváziója pusztította el a birodalmat.

Tehát jó okunk van feltételezni, hogy az i. e. 14. századi papiruszon ábrázolt harcos tényleg távoli földről érkezett. Az egyiptomi hadsereg éppen líbiaiakkal harcol, és a mükénéi harcos valószínűleg több társával együtt csatlakozott az egyiptomi hadsereghez. Ez pedig utal a nagyon is erős kapcsolatokra, amelyet a birodalom a mükénéi civilizációval ápolt, és amelyről eddig nem esett szó egyéb leleteken.

Ez az egy kis kép tehát komoly kutatásokat indíthat be a bronzkor nemzetközi kapcsolatait illetően, hiszen látszik, hogy ezek a népek sokkal jobban ismerték egymást, sokkal szorosabb kapcsolatban éltek, mint azt korábban gondoltuk, így pedig sokkal nagyobb léptékben kell gondolkodnunk a kultúrák közötti kapcsolatokról is, mint azt eddig tettük.

(via The Archaeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás