promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pestises beteget azonosítottak, hosszú évek óta nem fordult ilyen elő, dermesztő eset borzolja a kedélyeket Amerikában
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orvosok azt is részletezik, mit lehet tenni a betegség ellen.

A Yersinia pestis baktérium által okozott pestis az Egyesült Államokban ritka, az elmúlt évtizedekben átlagosan évente hét emberi megbetegedést jelentettek a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint. Oregonban 1970 óta mindössze 19 megbetegedés történt, az utolsó esetet több mint nyolc évvel ezelőtt jelentették.

Az új eset Deschutes megyében bukkant fel, és a helyi egészségügyi szolgálatok közleménye szerint korán azonosították és kezelték, így "kevés kockázatot jelent a közösségre". További esetek nem merültek fel a vizsgálat során - teszik hozzá.

Ha nem kezelik, a fertőzés súlyosabb és nehezebben kezelhető formává alakulhat: véráramfertőzéssé (szeptikus pestis) vagy tüdőfertőzéssé (tüdőpestis).

Szerencsére a beteg "nagyon jól reagált az antibiotikumos kezelésre" - mondta Dr. Richard Fawcett, Deschutes megye egészségügyi tisztviselője az NBC Newsnak, és az egészségügyi tisztviselők lépéseket tettek a betegség terjedésének megakadályozására.

"A lakos és háziállata minden közeli kapcsolatával felvettük a kapcsolatot, és a betegség megelőzése érdekében gyógyszeres kezelésben részesítettük őket"

- tette hozzá Fawcett a közleményben.

Az NBC Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy "nagyon meglepődne, ha további eseteket látnánk".

Úgy vélik, a beteg egy házimacskától kapta el a fertőzést, aki Fawcett szerint "nagyon beteg" volt. A háziállatok akkor kaphatják el a pestist, ha fertőzött rágcsálókra vadásznak, vagy fertőzött bolhák csípik meg őket, és ezután átadhatják azt az embereknek.

A pestis tünetei általában a fertőzött állattal vagy bolhával való érintkezés után két-nyolc nappal kezdődnek, és hirtelen fellépő láz, hányinger, gyengeség, hidegrázás, izomfájdalom és/vagy láthatóan duzzadt nyirokcsomók, úgynevezett buborékok lehetnek.

Bár a pestis terjedésének kockázata ebben az esetben is alacsony, a Deschutes megyei egészségügyi szolgálat néhány tippet adott a megelőzéshez. Ezek közé tartozik: a rágcsálókkal és bolháikkal való mindenféle érintkezés elkerülése; a háziállatok pórázon tartása a szabadban, és bolhairtó szerekkel való védelmük; a rágcsálók lakásokon kívül tartása; hosszú, felhajtott nadrágok és rovarriasztó szerek viselése a bolháknak való kitettség csökkentése érdekében.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás