promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Balti-tenger partjainál találtak egy házat 21 méter mélyen a víz alatt: 10000 éve áll már ott, de eddig nem fedte fel magát még a tudósok előtt sem
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy kilométer hosszú és a világ egyik legrégebbi építménye.

A Balti-tenger homályba vesző partjainál régészek egy több mint 10 000 évvel ezelőtt épült megastruktúra elsüllyedt romjaira bukkantak. A majdnem 1 kilométer hosszú, hatalmas építményt valószínűleg a rénszarvasra éhes kőkorszaki vadászok hozták létre.

Ha a következtetések helytállóak, akkor a lelőhely a Föld egyik legrégebbi ember alkotta vadászati építménye, valamint az egyik legnagyobb ismert kőkorszaki építmény Európában.

A Blinkerwall néven ismert építményt a Kieli Egyetem, a Rostocki Egyetem és a Leibniz Balti-tengeri Kutatóintézet csapata fedezte fel nemrégiben a Mecklenburgi-öbölben, Németország északi partjainál., hajók és tengeralattjáró drónok kombinációját használták a terület felmérésére, szonáradatokat gyűjtöttek a régen eltűnt szerkezet alakjáról és méretéről.

A parton 21 méteres mélységben található Blinkerwall legalább 1673 egyedi kőből áll, amelyek többsége 1 méternél rövidebb, és amelyek 971 méteres távolságban helyezkednek el egymás mellett. A sziklák puszta száma, valamint szervezett elhelyezésük arról árulkodott a kutatóknak, hogy a képződményt nem természetes folyamatok hozták létre. 

Bár a Blinkerwall azóta a tengerbe veszett, a hely az utolsó jégkorszak végét követő mintegy 10 000 évvel a szárazföldön volt, végül azonban a tengerszint emelkedése miatt valamikor 8600 és 8000 évvel ezelőtt elárasztotta a víz. Ez volt az az időszak, amikor Észak-Európa nagy részét elöntötte az emelkedő tengerszint: körülbelül 8200 évvel ezelőtt a Nagy-Britanniát a kontinentális Európával összekötő szárazföldet - amelyet Doggerland néven ismertek - egy tenger alatti földcsuszamlás okozta szökőár miatt elöntötte a víz. 

A kutatók kifejtik, hogy a Blinkerwall "legvalószínűbb funkcionális értelmezése" az, hogy gigantikus építményként használták a nagy patás állatok - elsősorban a térségben ez idő tájt kóborló rénszarvasok - vadászatának megkönnyítésére. 

A fal topográfiai elhelyezkedése arra utal, hogy a rénszarvasok kétévente az észak-német síkságon átvezető vándorlási útvonalával keresztezte egymást. Azáltal, hogy a vándorló állatcsordákat egy zárt zsákutcába terelték, könnyű prédát jelentettek a neolitikus vadász-gyűjtögetők számára, akik gyorsan megtanulták a rénszarvasvadászat művészetét. 

Hasonló vadászati szerkezeteket találtak a világ más részein is. Az Észak-Amerika öt Nagy-tavának egyike, a Huron-tó alatt található egy 9000 éves vadászszerkezet, amely a rénszarvasokat a természetes macskaköves burkolat által kialakított zsákutcába vezette. 

A 10 000 éves Blinkerwall egy egész évezreddel régebbi, és valószínűleg a világ egyik legrégebbi, ember alkotta vadászstruktúráját képviseli, ráadásul alig van más hasonló építmény, amely a kőkorszaki Európához köthető, így a mostani felfedezés még inkább kivételes.

forrás: Proceedings of the National Academy of Sciences

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás