promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nők már az őskorban is jobbak voltak a férfiaknál ebben a tevékenységben, csak senki nem tudott róla
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokkal több mindenre lehettek volna képesek a nők, már az őskorban is.

Ha egy őskori embert képzelsz el, leginkább egy barlangban vadászó férfi juthat az eszedbe, főleg a történelemkönyvekben élő képre is visszaemlékezve. Egy új tanulmány azonban azt állítja, hogy ezek a barlanglakó férfiak felépítése közel sem volt annyira a vadászatra teremtbe, mint női társaiké.

Míg az őskori nőket régóta gyermeknevelőnek és gyűjtögetőnek, a férfiakat pedig vadásznak tekintik, a Notre Dame Egyetem kutatói most megcáfolták ezt az elméletet. Vizsgálatuk most azt fedte fel, hogy az őskori nők nem csak hogy vadászhattak volna, de anatómiájuk alkalmasabbá is tette volna őket erre az alkalmatosságra.

A történelem újraírása helyett tanulmányunk épp azt a történelmi nézőpontot próbálja kijavítani, amely a nőket kitörölte belőle

- mondta Dr. Cara Ocobock, a tanulmány vezető szerzője. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a női test alkalmasabb erre az állóképességi tevékenységre, ami kritikus lett volna a korai vadászat során. Ennek a biológiai előnynek a fő okai a hormonok – jelen esetben az ösztrogén és az adiponektin –, amelyek jellemzően nagyobb mennyiségben vannak jelen a női szervezetben, mint a férfiakéban.

Ez a két hormon kritikus szerepet játszik abban, hogy a női test képes legyen gyorsan lebontani a glükózt és a zsírt – ez a funkció pedig kulcsfontosságú a sportteljesítményben. Az ösztrogén különösen azáltal segít, hogy arra ösztönzi a szervezetet, hogy a felhalmozott zsírokat energiaforrásként használja fel, mielőtt a szénhidrátraktárait felhasználná, és megvédi a test sejtjeit a hőhatás során bekövetkező károsodástól.

Ocobock professzor azt mondta, hogy mivel a zsír több kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát, azt jelenti, hogy ugyanaz a tartós energia tovább tudja tartani az életet, és késlelteti a fáradtságot.

A kutatók ennek következtében azt is felfedezték, hogy a női test felépítése előnyt jelentett volna a vadászat során, ami igazi áttörésnek számít ahhoz képest amit eddig tudtunk az ősemberekről - írja a Daily Mail.

Az őskori emberek életéről az alábbi videóban még több érdekességet is megtudhatsz!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás